Ovo je njen jelovnik

Šta se nikada neće naći na tanjiru Melanije Tramp: Ovako se hrani prva dama Amerike!

Zdrave navike razvila je još kao model i pridržava ih se do danas. Kako je sama jednom objasnila: "Ja ne držim dijetu. Volim da jedem zdravo, jer se tada osećam bolje i imam više energije"

Fitnes & Nutricija
Autor:
Šta se nikada neće naći na tanjiru Melanije Tramp: Ovako se hrani prva dama Amerike!
Foto: Profimedia

Jelovnik koji se poslužuje u Beloj kući katkad je odraz trenutne mode ili potrebe, a katkad pokreće nove navike u ishrani i kuvanju. Mišel Obama je sa svojim povrtnjakom i naglaskom na zdrav i raznolik tanjir pun povrća podstakla milione Amerikanaca da se zdravije hrane, dok je njena davna prethodnica Elenor Ruzvelt u teškim danima Velike krize 1930-ih smišljala štedljive obroke za samo sedam i po centa kako bi pomogla osiromašenoj naciji, i isto to je servirala predsedniku. Džeki Kenedi je uvela rafiniranu francusku kuhinju, Laura Buš bila je ravnodušna prema hrani i dobra su joj bila i gotova jela, a Hilari Klinton je volela američke specijalitete, posebno jagnjetinu i slatki krompir sa karijem. Melanija Tramp je zasad velika tajna, u hrani kao i u svemu ostalom. Šta jede i hoće li zahtevati posebna jela, pitaju se mnogi, a istoričar prvih dama Karl Entoni je u jednom razgovoru za radio izneo svoja nagađanja. "Pretpostavljamo da Melanija ne kuva, ali zapravo to ne znamo. Možda sad u kuhinji Bele kuće s mamom kuva gulaš - rekao je Entoni, koji valjda misli da je gulaš nacionalno slovensko jelo. Prikupili smo zato sve što znamo o Melaniji i o tome šta voli, a šta ne voli da jede i neke će vas stvari možda iznenaditi.

Smuti

Melanija voli lagani doručak pa joj je prvi obrok u danu najčešće zeleni smuti. Za pripremu koristi samo sveže i organski uzgojeno voće i povrće, a njen recept, koji je podelila sa svima koji je prate na Facebuku, uključuje spanać, celer, šargarepu, borovnice i jabuke. Sve to Melanija u blenderu meša sa nemasnim jogurtom i sokom od jabuke i pomorandže, a na kraju dodaje maslinovo ulje, lanene semenke i Omega-3 i vitamin D.

Zobene pahuljice

U danima kad joj zeleni smuti nije dovoljan pa i dalje oseća glad, Melanija za doručak bira znatno zasitiju, ali ne manje zdravu opciju - zobene pahuljice kuvane na vodi. A to je, kažu lekari, možda najbolji mogući doručak za zdravlje srca. Naravno, morate da odaberete pahuljice bez šećera ili drugih dodataka.

Melanija Tramp pokazala stranu koju do sad nismo videli: Najslađa reakcija ikad! (FOTO)

foto: Profimedia

Voće

Melanija svaki dan jede barem sedam vrsti voća - deo toga u svom omiljenom jutarnjem smutiju, a ostatak sveže i neprerađeno, kako je i najzdravije. A naučno je dokazano da konzumacija pet ili više porcija voća i povrća na dan smanjuje rizik za ozbiljne zdravstvene probleme, među kojima su srčani udar i rak.

Povrće

Melanija je pomalo izbirljiva kad je povrće u pitanju pa tako, na primer, izbegava luk i ne voli artičoke, ali to ne znači da ga ne jede. Naprotiv, poput Brižit Makron, supruge francuskog predsednika koja uprkos godinama ima besprekornu figuru jer svaki dan pojede 10 porcija voća i povrća, i Melanija na jelovniku uvek ima nešto zeleno, a otkako je u Beloj kući, bavi se i povrtnjakom koji je zasadila njena prethodnica Mišel Obama pa je tako nedavno zasadila kupus, karfiol i repu.

Brižit Makron nakon 3 dana s Melanijom: Ona je zatvorenik Bele kuće, a ovakva je zapravo! (FOTO)

foto: Profimedia

Brza hrana

Zdravo je zdravo, ali hamburger je neodoljiv. Kada je posetila Teksas nakon uragana Harvi, Melanija Tramp je zajedno s potpredsednikovom suprugom Karen Pens kupila brdo hamburgera i pomfrita u restoranu brze hrane u gradu Korpus kristi i tako pokazala da sebi ne uskraćuje taj užitak.

Piletina Parmiđano

Pre nego što su se preselili u Vašington, Trampovi su u Njujorku često uveče izlazili i Melanija dobro poznaje tamošnje restorane. "Jedna od najboljih stvari u Njujorku je fantastična ponuda raznolike hrane u kojoj možete da uživate, a moj favorit je piletina parmiđano", jednom je rekla Melanija. Doduše, možda nije sasvim objektivna, jer je restoran u kome se ona služi smešten u jednoj od Trampovih zgrada, ali ovaj italijanski specijalitet s parmezanom zaista je neodoljivo ukusan.

Sočna piletina sa parmezanom (RECEPT)

foto: Profimedia

Ne trendi dijetama

Melania ima izvrsnu figuru, zahvaljujući zdravoj ishrani, redovnom vežbanju i verovatno odličnoj genetici, ali tvrdi da ne drži dijetu. Nikad ne broji kalorije i ne izbacuje cele grupe hrane iz jelovnika. Zdrave navike razvila je još kao model i pridržava ih se do danas. Kako je sama jednom objasnila: "Ja ne držim dijetu. Volim da jedem zdravo, jer se tada osećam bolje i imam više energije".

Čokolada i sladoled

Iako pazi da jede zdravo, Melanija sebi tu i tamo dopusti poseban užitak, a to su njeni omiljeni slatkiši - čokolada i sladoled. No naravno da ih jede samo povremeno, a i onda umereno, za razliku od muža koji takođe obožava sladoled, ali za desert uvek uzima dve kugle sladoleda od vanile uz kolač od čokolade.

Modni dvoboj koji smo dugo čekali: Melanija Tramp zasenila elegantnu Francuskinju! (FOTO)

foto: Profimedia

Vitamini

Prva dama posebno pazi na to da joj ishrana sadrži dovoljno vitamina, a vitamini su i deo njene nege lica. "Pijem vitamine A, C i E, a i upotrebljavam hidratantnu kremu koja sadrži vitamine. Vrlo je važno da se brinemo za svoju kožu i iznutra i van, od jutra do večeri, a naročito pre spavanja! Morate da skinete šminku i date koži vlagu!", kaže Melanija, koja je jednom izjavila kako bi i na pustom ostrvu našla način da dođe do vitamina.

Umerenost je ključ

"Smemo katkad da udovoljimo sebi i pojedemo šta god nam se prohte, bila to čokolada ili hamburger, sve dok inače jedemo zdravo", rekla je jednom Melanija, a stručnjaci smatraju da je možda baš u tome i tajna njene vitke linije. Upravo povremeno popuštanje vlastitim prohtevima pomoćiće ti da ne počneš nekontrolisano da se prežderavaš čim ti malo popusti snaga volje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs