Izvucite maksimum

Ove namirnice su zdravije kad se skuvaju: Vitamini se dupliraju!

Iskoristite pun potencijal hrane

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ove namirnice su zdravije kad se skuvaju: Vitamini se dupliraju!
Foto: Profimedia

Povrće i voće ponekad otpusti svoje zdrave materije tek nakon što ga pripremimo na određen način.

U nastavku saznajte o kojim namirnicama se radi i koji je najbolji način njihove pripreme kako biste izvukli maksimum i najlepši ukus iz povrća!

Paradajz

Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza sa maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, pa nutricionisti preporučuju da od paradajza

pripremite sos za testeninu, ribu ili piletinu.

Šargarepa

Kuvanje šargarepe zvuči pomalo nepotrebno, budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više karotenoida i vitamina C. Karotenoid pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala, pa je odličan za vaše zdravlje. Šargarepu možete i da ispečete i prelijete sa malo meda i javorovog sirupa.

Kupus Kupus je bogat hranljivim materijama kako god ga konzumiramo, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa. Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma i sirov i skuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše telo zaista apsorbuje, možete da ga koristite sa ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom. Na primer, možete da napravite picu sa rikota sirom i prekrijete je sa malo kupusa.

Ljubičasta hrana ostavlja doktore bez posla: Sprečava upalne procese, čuva srce, topi kilograme!

foto: Shutterstock

Breskve Breskve iz konzerve možda će vas na trenutak vratiti u detinjstvo, međutim tokom procesa konzervacije breskve se kuvaju, što u potpunosti izvlači njihove hranljive vrednosti. U konzervisanoj varijanti, vitamin C se sačuva i do 2 godine dok u frižideru ili na kuhinjskom šanku s vremenom gubi svoju snagu. Takođe, breskve iz konzerve sadrže i do 10 puta više folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu može da dovede do anemije.

Spanać

Sirovi spanać sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog spanaća. Međutim, kada se skuva, spanać sadrži mnogo veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijuma i gvožđa! Ali, priča tu ne prestaje, budući da kuvanje spanaća oslobađa beta karoten i lutein koji sprečavaju gubitak vida.

Pečurke Kuvanjem pečuraka oslobađa se njihov puni hranljivi potencijal - pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranljivih materija kao što su vlakna, vitamin D, vitamin C, kalijum, gvožđe i folna kiselina.

Najgore namirnice za srce: Samo 2 grama je dovoljno za rizik od srčanog i moždanog udara!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs