Pazite šta jedete

Najgore namirnice za srce: Samo 2 grama je dovoljno za rizik od srčanog i moždanog udara!

Njihovim eliminisanjem biste mogli značajno da produžite život i osigurate dobro kardiovaskularno zdravlje

Fitnes & Nutricija
12:19h Autor:
Najgore namirnice za srce: Samo 2 grama je dovoljno za rizik od srčanog i moždanog udara!
Foto: Shutterstock

Stalna upozorenja naučnika na opasnosti unošenja trans masti kroz ishranu nisu bez razloga - da li ste znali da bi se zabranjivanjem korišćenja trans masti u hrani smanjio broj hospitalizovanih pacijenata zbogsrčanih i moždanih udara za 6 odsto?

Pre svega, treba da znate šta su to trans masti i kako deluju na zdravlje.

Trans masti su nezasićene masnoće koje nastaju tokom prerade biljnih ulja u čvrste masti i tokom termičke obrade hrane na visokoj temperaturi. Dakle, nastaju veštačkim putem.

Studije su pokazale da ishrana koja uključuje dosta trans masti ima izuzetno loš uticaj na srce, jer snižava nivo dobrog, a povećava nivo lošeg holesterola, podiže nivo triglicerida, izaziva hronične upale i narušava sposobnost krvnih sudova da pravilno obavljaju svoje funkcije.

Jednostavnije rečeno, unošenje trans masti začepljuje arterije i izaziva zapaljenja krvnih sudova.

Ovih 5 namirnica ubijaju ljude sa visokim pritiskom: Hitno ih izbacite iz ishrane!

foto: Profimedia

Čak i mala doza od svega 2 grama trans masti dnevno može da poveća rizik od moždanog i srčanog udara, ali i iznenadnog zastoja rada srca, piše Underground Health Reporter. Stručnjaci upozoravaju da su zbog svega ovoga namirnice pune trans masti najgore za ljudsko srce, i ističu da biste njihovim eliminisanjem mogli značajno da produžite život i osigurate dobro kardiovaskularno zdravlje.

Među namirnicama koje sadrže najviše trans masti su različiti slani krekeri, kupovni kolači i gotove mešavine za pravljenje slatkiša, veliki broj smrznutih jela i gotovih obroka, kao i kokice iz mikrotalasne pećnice.

Vodite računa i o namirnicama na čijoj deklaraciji među sastojcima piše "delimično hidrogenizovano ulje ili mast", to je još jedan sinonim za trans masti.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs