Čuvajte imunitet

Prevencija je najbolji lek: Kako da sprečite kašalj na prirodan način!

Saznajte i šta prvo treba da uradite kada prehlada počne da vas hvata

Medicina
Autor:
Prevencija je najbolji lek: Kako da sprečite kašalj na prirodan način!
Foto: Profimedia

Način života je preduslov za dobro zdravlje celokupnog organizma, što znači da zavisi isključivo od vas.

Balansirana ishrana, izbegavanje zagušljivih prostorija, pušenja, alkohola, a uvođenje umerene, ali redovne fizičke aktivnosti i dobrih navika poput pravilnog rasporeda obroka, dovoljno sna i čestog boravka u prirodi su najbolja prevencija od raznih bolesti.

Među njima su i dosadne prehlade i grip, koji ne prestaju da haraju, a kojima smo i te kako podložni ako ne vodimo računa o prevenciji, koja nam zapravo gradi imunitet i štiti nas od bakterija i virusa koji se šire vazduhom.

Kao prevencija prehlade u zimskim danima uvek se preporučuje veći unos vitamina C i cinka, domaćih supica i čorbica, obavezna 3 obroka u toku dana, koja podrazumevaju povrće i kvalitetne izvore proteina.

Čajevi se podrazumevaju - oni se ne konzumiraju samo kada smo bolesni i kada je infekcija uveliko savladala naš organizam, već i kao prijatna prevencija ili lek za bol u grlu, ako je prehlada već počela da vas "hvata".

Da bismo se zaštitili od sezonskih zaraza, veoma je važno da često peremo ruke pre svakog kontakta sa licem, naročito ustima, očima i nosom. Ako samo 10 sekundi temeljno peremo ruke, odstraniće se čak 99 posto virusa, a za najdelotvorniju zaštitu, neka sapunjanje traje punih 20 sekundi.

foto: Shutterstock

Posebno vodite računa da ne dodirujete lice bez pranja ruku nakon vožnje u gradskom prevozu i dodirivanja različitih zajedničkih predmeta, poput kancelarijskih uređaja, novina, novca, kvaka od toaleta...

Sprečavanjem prehlade i gripa, najverovatnije ćete uspeti da sprečite i kašalj, obaveznog, napornog i često bolnog pratioca sezonskih zaraznih bolesti.

Ipak, pošto je kašalj često prvi simptom respiratornih infekcija, u kući, tašni ili negde pri ruci uvek treba da imate preparat koji će vam pomoći već kod prvih simptoma kašlja.

Čim se javi grebanje u grlu, veoma brzo će preći u iratntni suvi, a zatim i u produktivni kašalj. Reagujte na vreme - konsultujte se sa farmaceutom koji preparat za iskašljavanje je najbolje da uzmete, tako da kašalj ne može da vas iznenadi.

Najbolji su preparati u vidu sirupa, kapi za inhalaciju i tableta, koji sadrže supstance koje razređuju sekret i tako pomažu lakšem izbacivanju i čišćenju disajnih puteva, poput bromheksina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs