Obavezno pročitajte

Batalite grickalice: Semenke bundeve su ukusnije, a čuvaju zdravlje od glave do pete!

Semenke bundeve već se hiljadama godinama koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Osim toga, nauka je potvrdila da im nutritivna vrednost raste što su starije, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zbog kojih bi ove ukusne grickalice trebalo da postanu sastavni deo vaše ishrane...

Nutricija 10.11.2017. - 19:05h Autor: Zadovoljna.hr
Seme budneve, Foto: Shutterstock

1. SEMENKAMA DO ZDRAVOG SRCA


Četvrtina šoljice ovih ukusnih semenki sadrži gotovo polovinu preporučene dnevne doze magnezijuma, vrlo važnog za vaše srce. Takođe, pomaže u kontroli krvnog pritiska.

 

2. POBOLJŠAVA IMUNOLOŠKI SISTEM


Osim što su obiluju magnezijumom, semenke bundeve bogat su izvor i cinka, koji pomaže pri regulaciji imunološkog sistema, i tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.

 

Bundeva bolja od aspirina: Glavobolja i neraspoloženje odlaze kao rukom odneti!

foto: Shutterstock

 

3. ODRŽAVA ZDRAVLJE PROSTATE


Još od davnina poznato je da su semenke bundeve važan deo ishrane za muškarce jer blagotvorno deluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bučino ulje i semenke bundeve, zbog visokog udela cinka, mogu da budu posebno korisni za zdravlje muškaraca, pa se neretko koriste u lečenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

 

4. SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA


Prema istraživanjima, semenke bundeve pomažu kod regulacije insulina i time sprečavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

 

5. POMAŽU KOD NESANICE


Uzimanje bundevinih semenki nekoliko sati pre počinka, posebno u kombinaciji sa voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tela tokom spavanja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...