Da li ste znali?

Kad telo napadnu žestoke bolesti: Namirnice koje sadrže OVO suzbijaju Alchajmera, dijabetes, rak!

Među oboljenjima na koje ova kiselina ima jak uticaj su i artritis, bolesti krvnih sudova i različita autoimuna stanja

Medicina 10.11.2017. - 15:33h
Foto: Shutterstock

Alpha Lipoic Acid (ALA) ili alfa lipoidna kiselina jedna je od sastojaka koji prirodno nastaju u našem telu. Budući da reguliše metabolizam na ćelijskom nivou, mnogobrojne su prednosti i korisna dejstva ovog sastojka, kako za zdravog čoveka, tako i za telo napadnuto bolešćupiše Kodren.com.

 

Spisak bolesti i stanja na koje ova kiselina deluje je dugačak i počinje manjim poremećajima, kao što je gojaznost, a završava onim najtežim – HIV i rak.

 

S obzirom da su pojedina istraživanja utvrdila da ova kiselina ima neverovatno dejstvo na razlaganje masnoća i šećera u organizmu, utvrđeno je da se može koristiti kao dodatak ishrani u lečenju gojaznostipa se nalazi u mnogim preparatima za mršavljenje. 

 

ALA kiselina razlaže masnoće i pomaže u lučenju insulina i njegovoj iskorišćenosti, ali nikako ne može biti jedinstveno rešenje u mršavljenju. Isto tako, dobar deo ove kiseline nastaje u samom organizmu i svakako bi pomogao u mršavljenju i bez dodataka. Bolje je mršaviti korekcijom ishrane.

 

Dijabetičari počeli da ga piju svaki dan: Čaj koji reguliše šećer, težinu i još 10 bolesti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Međutim, razlaganje šećera i poboljšanje lučenja i apsorpcije insulina mnogo je zanimljivije u lečenju dijabetesa, što su naučnici utvrdili u laboratoriji na miševima. I ne samo da koriguje lučenje insulina, ova kiselina osetno smanjuje nivo šećera u krvi, što je još jedna njena velika prednost. Naučnici su, takođe, utvrdili da organizam uz pomoć ove kiseline regeneriše nerve prvobitno oštećene dijabetesom, čime korist ALA kiseline dobija na značaju.

 

Oboleli od dijabetesa, posebno oni u kasnijoj fazi, vrlo dobro znaju kako dugoročno lečenje dijabetesa izaziva dijabetičnu neuropatiju, posebno stanje nerava u kojem oboleli praktično potpuno izgubi osećaj u nervima, naročito na perifernim delovima tela. Često se dešava da ne osećaju stopala, šake, prste i vrlo često su im ti delovi hladni, zbog oslabljene cirkulacije.

 

ALA kiselina je prepoznata i kao snažan antioksidans, a znamo šta to znači. Antioksidansi su supstance koje štite telo od slobodnih radikala, a oni su, opet, supstance koje napadaju naše telo, slabe imunitet, oslabljuju celo telo, poremećuju sastav krvi, metabolizam i na kraju izazivaju brojne teške bolesti, među kojima je i rak.

 

7 dana po kašika: Diže imunitet iz mrtvih, spašava srce! (RECEPT)

foto: Profimedia

Svi smo izloženi slobodnim radikalima i samo od nas zavisi da li ćemo ih zaobići, izbaciti iz našeg okruženja i izbaciti iz organizma. Najveći neprijatelji našeg organizma su lekovi, prerađena i nezdrava hrana i zagađenje (bilo obično ugljen dioksidom, bilo radioaktivno) i sve ovo dugoročno gledano izaziva najteže bolesti imuniteta, među kojima je svakako kancer.

 

Naučnici smatraju da antioksidansi ne samo da smanjuju štetan uticaj slobodnih radikala, nego direktno štite od najtežih bolesti, među kojima su i Alchajmer, artritis i bolesti krvnih sudova. Budući da jačaju imunitet, preporučuje se kod svih bolesti u kojima je on oštećen, kao kancer, autoimune bolesti, alergija i HIV.

 

Kada govorimo o hrani kao izvoru imuniteta, jasno je da je najbolje uzeti ono najpotrebnije iz prirode, netaknuto i neprerađeno i svakako najbliže našem prirodnom stanju. ALA kiselina se nalazi u velikom broju namirnica koje su svima lako dostupne.

 

Cimet i žalfija zajedno, jači od svake hemije: Ova 3 recepta treba zauvek da čuvate za celu porodicu

foto: Shutterstock

Meso
Iako se nalazi u svakom tipu mesa, naviše je ima u organima životinje, jetri i bubrezima. Drugim rečima, dobro je jesti džigericu svih životinja. Naučnici su utvrdili da tkiva organa imaju veći broj mitohondrija koje se smatraju ćelijskom energijom.

 

Povrće
Ukoliko ne volite džigericu ili ste vegetarijanac, sasvim je dovoljno posegnuti za povrćem kao velikim izvorom ALA kiseline. Prepoznaćete vrstu povrća sa ovom kiselinom po boji. Najbolje je, dakle, jesti zeleno povrće, jer ono ima u sebi najviše ove kiseline. To se odnosi prvenstveno na brokoli, spanać, tikvice, blitvu, zelenu salatu. Ima je i u grašku ali i pasulju, mada je poželjno konzumirati što manje termički prerađeno u povrću.

 

Kvasac
Interesantno, ali naučnici su otkrili veoma velike količine ove namirnice u kvascu. Kako je teško jesti ga, možete ga konzumirati kao kvas ili neku vrstu jela pripremljenu sa kvascem. "Krivci" su gljivice koje deluju na prečišćavanje krvi.

 

Nadbubrežna žlezda može da razori ceo organizam: Simptomi koje ne smete da ignorišete!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs