Jedna od najzdravijih namirnica

Patlidžan kao lek iz prirode: Sprečava rak, štiti mozak, pospešuje mršavljenje

Jedno istraživanje je pokazalo da ovo povrće smanjuje dotok krvi i hranjivih materija ćelijama raka i na taj način značajno otežava njihovo širenje.
Nutricija 24.07.2014. - 10:00h Autor: centar-zdravlja.net
Foto: Shutterstock

Patlidžani se uzgajaju širom sveta i smatraju se jednom od najzdravijih namirnica. Poprilično ih je lako uzgajati jer se prilagođavaju gotovo svim klimatskim uslovima. Ovo je jedna od namirnica koja ne sadrži visoki nivo pesticida, pa njegove zdravstvene prednosti zaista dolaze do izražaja.

 

Moćna antioksidacijska svojstva

 

Patlidžan sadrži fitonutrijente koji mu daju prepoznatljivu ljubičastu boju. Patlidžan može da smanji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i srčanog udara. Takođe može da spreči oštećenja DNK i da uspori proces starenja.

 

Kako da napravite bombu zdravlja - smuti koji sprečava rak, osteoporozu i upale saznajte OVDE.

 

Prevencija raka

 

Istraživanja su pokazala da patlidžan ima odlično antikancerogeno dejstvo. Jedno istraživanje je pokazalo da smanjuje dotok krvi i hranjivih materija ćelijama raka i na taj način značajno otežava njihovo širenje.

 

Zaštita mozga

 

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima pokazuju da patlidžan može da zaštiti ćelije mozga od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali mogu da povećaju rizik od nastanka kancerogenih ćelija i poremećaja pamćenja.

 

Nizak glikemijski indeks

 

Patlidžan ima nizak glikemijski indeks. To znači da neće da uzrokuje nagle promene u nivou šećera u krvi. Ovo povrće je odlično za svakodnevnu ishranu svih ljudi, a naročito dijabetičara jer može da olakša kontrolu nivoa šećera u krvi.

 

Pospešuje mršavljenje

 

Patlidžan sadrži jako malo kalorija i odličan je za gubitak kilograma. Odličan je izvor vlakana, pa će da ubrza proces stvaranja osećaja sitosti. Takođe, sačinjen je od velikog procenta vode, a to znači dobra hidratacija celog tela.

 

Kako da smršate pomoću patlidžan dijete saznajte OVDE.

 

Sadrži malo ugljenih hidrata i masti

 

Patlidžan sadrži jako malo ugljenih hidrata i masti. Ali zapamtite da dodavanjem ulja, sira ili jaja, patlidžan više nije niskokaloričan obrok. Ako želite da izgubite suvišne kilograme, svakako pripazite uz koje namirnice pripremate patlidžan.

 

Smanjuje hroničnu upalu u telu

 

S obzirom da sadrži moćne antioksidante, patlidžan pomaže u smanjenju hronične upale u telu i ublažiće simptome bolesti kao što je artritis. Istraživanja su pokazala da hronična upala u telu može da poveća rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

 

Snižava holesterol i krvni pritisak

 

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima su pokazala da sok od patlidžana značajno smanjuje holesterol. Takođe, pokazalo se da sok od patlidžana opušta arterije i na taj način snižava krvni pritisak.

 

Odličan je izvor gvožđa

 

Gvožđe je važno za svaku telesnu funkciju, ali previše gvožđa može da uzrokuje previsoki nivo holesterola i oštećenja zglobova. Patlidžan će vašem telu da osigura onoliko gvožđa koliko mu zaista i treba, bez ikakvog rizika od nastanka oštećenja telesnih funkcija.

 

A kako da koristite koji deo patlidžana saznajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs