Ukusno i delotvorno

Patlidžan dijeta

Uz ovaj režim ishrane, koji optimalno traje 14 dana, možete se rešiti viška od čak 8 kilograma
Fitnes & Nutricija
18:12h Autor:
Patlidžan dijeta
Foto: Shutterstock

Za patlidžan dijetu se kaže da je jedna od najukusnijih i najlakših mono-dijeta za držanje. Traje 14 dana i to je neko optimalno vreme za postizanje najboljih rezultata (posle ovog perioda dolazi do zastoja u gubitku kilograma). Sigurno se pitate koliko je kilograma moguće izgubiti za ove dve nedelje? Brojka je impozantna i kreće se do 8 kilograma! Naravno, nemojte zaboraviti zlatno pravilo mršavljenja a to je da što ste bliži vašoj idealnoj težini to ćete manje kilograma gubiti na dijeti.

Patlidžan ima jedinstvena lekovita i zdravstvena svojstva u ishrani i može značajno da smanji nivo holesterola. Bogat je i manganom koji pomaže da se ubrza metabolizam. 100 grama ovih posebno vrednih plodova sadrži samo 28 kalorija. Plodovi su bogati vlaknima, koja uklanjaju iz tela višak tečnosti i otpadne produkte. Nedavne studije ukazuju da vlakna pomažu i da se organizam otarasi kancerogenih ćelija.

Doručak:

Doručak je za dve nedelje isti: Salata od patlidžana sa paradajzom. Uzmite jedan veliki plavi patlidžan, isecite ga na šnitove, posolite sa malo morske soli i ostavite 10 minuta da ispusti sok. Nakon toga, isecite na kockice, stavite u činiju za salatu, dodajte na kockice isečen veći paradajz (ili sipajte 1 dl kuvanog), sve prelijte sa kašikom maslinovog ulja i ostavite da još malo odstoji. Pored toga, možete da popijete šoljicu kafe ili zelenog čaja. Naravno, kafa i čaj se piju bez šećera.

Ručak:Supa od patlidžana: Da bi je napravili, potrebna su vam jedan ili dva patlidžana, koja ćete iseći na trake i lagano propržiti na puteru. Zatim dodajte paškanat isečen na sitne kockice, svežu papriku isečenu na trakice, šargarepu, luk i dinstajte pet minuta. Zatim, povrće spustite u ključalu slanu vodui kuvajte pet minuta. U supu možete dodati zeleniš (lišće peršuna, paškanata, celera...). Količina supe koja se može pojesti nije ograničena.

Večera:

Dinstani patlidžan sa povrćem: 1 patlidžan pečen u rerni, začinjen sa malo belog luka. Pored toga, dozvoljeno je 2 kriške ražanog hleba, težine ne veće od 30 grama i šolja nemasnog jogurta ili kiselog mleka.Ideje za naredne dane: Kao što ste u gornjem primeru videli - sve se vrti oko patlidžana - prisutan je u sva tri obroka. Budući da je doručak uvek isti, pustite mašti na volju za ostala dva obroka koja mogu biti i: grilovan patlidžan sa prelivom od soja sosa ili mladog sira, pečen u teflon tiganju pa serviran uz dodatak nekoliko komada tunjevine, dinstan u sopstvenom sosu sa sezonskim povrćem... recepata je bezbroj i svi su prilično ukusni...

ZaključakPatlidžan dijeta, kao i druge mono dijete nije izbalansirana hranljivim materijama. Dakle, ne bi trebalo da je držite više od dve nedelje. Bolje je da ponovite ovu dijetu posle nekog vremena (najbolje 2 meseca) nego da ulazite odmah u ponovni ciklus. I naravno - fizička aktivnost što znači bar 30 minuta brzog hoda svaki dan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs