probajte

NAUKA JE DOKAZALA: Napitak sa ovim voćem jača kosti u zrelom dobu! (RECEPT)

Starenje je neizbežno, ali različiti delovi tela ga drugačije doživljavaju.

Fitnes & Nutricija
Autor:
NAUKA JE DOKAZALA: Napitak sa ovim voćem jača kosti u zrelom dobu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Stare ne samo koža, već i kosti, a da bi bili zdravi, potrebno je unositi dovoljno hranljivih materija. U detinjstvu većina nas je pila puno mleka kako bi telo dobilo kalcijum koji mu je potreban, no kako starimo, optimalna lista poželjnih sastojaka i njihovi izvori se menjaju.

Prema Loren Manaker, stručnjaku za ishranu, postoje hranljivi sastojci na koje vredi obratiti pažnju. To su: vitamin K, magnezijum, kalijum i bor. Ujedno, ona savetuje da u svoje napitke uključite suve šljive kako biste sprečili starenje kostiju. „Podaci pokazuju da adekvatan vitamin K može povećati mineralnu gustoću kostiju, a kalijum može smanjiti gubitak kalcijuma iz kostiju”, objasnila je Manaker. „Suve šljive sadrže i fenolna jedinjenja koja mogu blokirati resorpciju kostiju i podržati njihovu izgradnju”.

U studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition, žene u postmenopauzi koje su jele 50 grama suvih šljiva svaki dan (to je otprilike 5 ili 6 komada) imale su značajno povećanje mineralne gustine kostiju u poređenju s onima koje nisu jele ovo voće. One dame koje su jele suve šljive takođe su doživele značajno smanjenje serumskih nivoa markera metabolizma kostiju.

Druga studija objavljena u časopisu Nutrients sugeriše da jedenje suvih šljiva takođe može poboljšati zdravlje kostiju muškaraca. Muškarci koji su tri meseca jeli 50-100 grama suvih šljiva dnevno zabeležili su pozitivan učinak na metabolizam kostiju.

„Dosledna upotreba suvih šljiva može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase, posebno u starijoj populaciji”, kaže Loren Manaker. „Za zdravlje kostiju, smuti od suvih šljiva može biti osvežavajući, prirodno sladak, zdrav napitak za kosti koji je prepun važnih hranljivih materija, fenola, vlakana, bez dodatog šećera. Savršena kombinacija za održavanje zdravlja kostijuˮ.

Možete eksperimentirati s receptima za smuti dodavanjem suvih šljiva raznim kombinacijama hrane. „Od kombinacije banane, badema i suvih šljiva do zelenog smutija sa suvim šljivama, keljom, bananom i mlekom, ne postoje stroga pravila za pripremu smutija od suvih šljivaˮ, naglašava Loren. No, ona je podelila jedan posebno uspešan recept koji se i njoj veoma dopada.

Sastojci:

  • 4-5 komada suvih šljiva bez koštica
  • 1 prethodno zamrznuta banana
  • ¾ šolje bademovog mleka
  • ½ kašike prirodnog bademovog ulja
  • ¼ kašičice cimeta
  • ½ šolja leda

Potrebno je sve sastojke staviti u snažni blender, usitniti ih i miksati dok se sastojci ne sjedine. Smuti se zatim može servirati u čaši, uz garanciju ukusa i niza zdravstvenih prednosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs