oprez

AKO PIJETE LEKOVE PROTIV BOLOVA, OVA 3 TESTA OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Jedan organ najviše trpi!

Kada su lekovi protiv bolova štetni po zdravlje...

Saveti stručnjaka
Autor:
AKO PIJETE LEKOVE PROTIV BOLOVA, OVA 3 TESTA OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Jedan organ najviše trpi!
Foto: Profimedia

Da li trpite bolove ili se odmah hvatate za analgetike? Većina pripada ovoj drugoj grupi, a bolovi koji spadaju u najčešće okidače za upotrebu medikamenata su glavobolja i zubobolja.

Prednost, ali i mana ove vrste lekova jeste što se kupuje bez recepta , pa tako postoji ogroman rizik ne samo da jednoskratno preteramo sa količinom, već i da sistemski godinama stvaramo zavisnost. Dugotrajna upotreba ovih lekova koje lekari nazivaju NSAIL (nesteroidnim antiinflamatornim lekovima), može negativno da utiče na zdravlje i postoje tri testa koja bi svi koji često uzimaju analgetike trebalo da obave!

Proverite pritisak

Lekovi protiv bolova dovode do povećanja krvnog pritiska, rekao je kardiolog Herman Gandelman.

"Krvni sudovi počinju da se sužavaju, a pritisak raste. Jedan od uzroka refleksne hipertenzije koja se ne leči terapijom je upotreba lekova protiv bolova", kaže kardiolog Gandelman. Prema statistikama, ako osoba pije NSAIL pet dana uzastopce, povećava se rizik od srčanog i moždanog udara za 30 odsto. Zbog toga je najbolje da razgovarate sa lekarom koji će vam odrediti terapiju za oba problema. Osim toga, lekari savetuju da analgetike zamenite paracetamolom, koji blago utiče na pritisak.

Uradite gastroskopiju

Drug pregled koji treba da obavite ukoliko redovno pijete analgetike jeste gastroskopija.

"Uzimanje lekova protiv bolova dovodi do smanjenja zaštitne funkcije želudačne sluzokože, pa se mogu pojaviti čirevi. Ako postoji potreba za lekovima protiv bolova, onda se oni uzimaju paralelno sa lekovima koji smanjuju šansu za razvoj čira", rekao je Herman Gandelman.

Osim toga, specijalista je napomenuo da se prilikom gastroskopije uzima uzorak kako bi se proverilo prisustvo bakterije Helicobacter pilori. A ako se pronađe, lečenje antibioticima će biti neophodno.

Proverite funkciju bubrega

Kako su lekari primetili, kod osoba koje često uzimaju analgetike, funkcija bubrega može da se proveri testom iz krvi. Potrebno je obratiti pažnju na dva indikatora - kreatinin i glomerularnu filtraciju (pokazatelj bubrežne insuficijencije).

"Dobro poznati neželjeni efekat lekova protiv bolova je pogoršanje funkcije bubrega. Ponekad postoje reakcije u vidu upale organa", rekao je Herman Gandelman. Zbog toga je provera funkcije bubrega obavezna stavka u održavanju zdravlja tokom uzimanja lekova protiv bolova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs