obavezno pročitajte

OVE NAVIKE JAČAJU SRCE POSLE 50. GODINE: Evo šta treba da promenite u ishrani!

Imati snažno srce u pedesetim godinama života je ključno, posebno zato što taj vitalni organ prolazi kroz velike promene kako starite. Vaše srce je mišić, što znači da prirodno slabi tokom vremena. Ishrana vam može pomoći da to usporite.

Fitnes & Nutricija
14:52h Autor:
OVE NAVIKE JAČAJU SRCE POSLE 50. GODINE: Evo šta treba da promenite u ishrani!
Foto: Profimedia

Postoje određene namirnice i navike u ishrani koje vam mogu pomoći da održite zdravlje srca, piše Eat this.

Izbegavajte gazirano

Prema Ariki Hošajt, nutricionistkinji, gazirani napici, uključujući one „dijetalne“, kao i svi drugi veštački zaslađeni napici, kontraproduktivni su kada je u pitanju zdravlje srca.

Neki ljudi mogu pomisliti da prelazak na dijetalne verzije gaziranih pića pomaže da izgube težinu i uštede kalorije, ali važno je biti svestan da gazirani sokovi mogu ozbiljno naštetiti zdravlju vašeg srca.

„Veštački zaslađena pića su povezana sa povećanim rizikom od kardiometaboličkih bolesti a jedno istraživanje čak pokazuje da dnevna konzumacija dijetalnih pića može izazvati 36 odsto veći rizik od metaboličkog sindroma i 67 odsto veći rizik od dijabetesa tipa 2“, kaže Hošajt.

Više povrća i voća

Konzumiranje dovoljno voća i povrća može pomoći kod mnogih različitih zdravstvenih problema, kao i u smanjenju rizika od brojnih bolesti, prenosi Zadovoljna. A kada je u pitanju zdravlje srca, ovo je važna navika koju treba usvojiti.

„Jedinjenja povrća i voća koja štite biljke od njihovih prirodnih neprijatelja, zauzvrat nas štite od naših – kao što su bolesti srca, dijabetes, rak i propadanje mozga“, kaže Džudi Barbe, nutricionistkinja.

Povrće je ispunjeno vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, a ovi moćni mikronutrijenti rade zajedno u borbi protiv srčanih bolesti i održavaju nizak nivo holesterola.

Više ribe

Konzumiranje ribe i drugih izvora zdravih masti može vam pomoći da održite snažno, zdravo srce, posebno ako to zamenjuje neke od izvora nezdravih masti u vašoj svakodnevnoj ishrani.

„Omega-3 masne kiseline koje dobijate jedenjem lososa i druge masne ribe pružaju zaštitu od srčanog udara, moždanog udara, raka i inflamatornih bolesti kao što je reumatoidni artritis“, kaže Barbe.

Dovoljno vlakana u ishrani

Uključivanje dovoljno vlakana u vašu svakodnevnu ishranu je ključno za bolje zdravlje srca i snižavanje holesterola, što je posebno važno kako starite.

„Izaberite hranu bogatu vlaknima kao što su integralne žitarice, pasulj, sočivo, voće i orašasti plodovi – jer se rastvorljiva vlakna vezuju za čestice holesterola u tankom crevu, sprečavajući ga da uđe u vaš krvotok.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs