Postoje određene namirnice i navike u ishrani koje vam mogu pomoći da održite zdravlje srca, piše Eat this.
Izbegavajte gazirano
Prema Ariki Hošajt, nutricionistkinji, gazirani napici, uključujući one „dijetalne“, kao i svi drugi veštački zaslađeni napici, kontraproduktivni su kada je u pitanju zdravlje srca.
Neki ljudi mogu pomisliti da prelazak na dijetalne verzije gaziranih pića pomaže da izgube težinu i uštede kalorije, ali važno je biti svestan da gazirani sokovi mogu ozbiljno naštetiti zdravlju vašeg srca.
„Veštački zaslađena pića su povezana sa povećanim rizikom od kardiometaboličkih bolesti a jedno istraživanje čak pokazuje da dnevna konzumacija dijetalnih pića može izazvati 36 odsto veći rizik od metaboličkog sindroma i 67 odsto veći rizik od dijabetesa tipa 2“, kaže Hošajt.
Više povrća i voća
Konzumiranje dovoljno voća i povrća može pomoći kod mnogih različitih zdravstvenih problema, kao i u smanjenju rizika od brojnih bolesti, prenosi Zadovoljna. A kada je u pitanju zdravlje srca, ovo je važna navika koju treba usvojiti.
„Jedinjenja povrća i voća koja štite biljke od njihovih prirodnih neprijatelja, zauzvrat nas štite od naših – kao što su bolesti srca, dijabetes, rak i propadanje mozga“, kaže Džudi Barbe, nutricionistkinja.
Povrće je ispunjeno vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, a ovi moćni mikronutrijenti rade zajedno u borbi protiv srčanih bolesti i održavaju nizak nivo holesterola.
Više ribe
Konzumiranje ribe i drugih izvora zdravih masti može vam pomoći da održite snažno, zdravo srce, posebno ako to zamenjuje neke od izvora nezdravih masti u vašoj svakodnevnoj ishrani.
„Omega-3 masne kiseline koje dobijate jedenjem lososa i druge masne ribe pružaju zaštitu od srčanog udara, moždanog udara, raka i inflamatornih bolesti kao što je reumatoidni artritis“, kaže Barbe.
Dovoljno vlakana u ishrani
Uključivanje dovoljno vlakana u vašu svakodnevnu ishranu je ključno za bolje zdravlje srca i snižavanje holesterola, što je posebno važno kako starite.
„Izaberite hranu bogatu vlaknima kao što su integralne žitarice, pasulj, sočivo, voće i orašasti plodovi – jer se rastvorljiva vlakna vezuju za čestice holesterola u tankom crevu, sprečavajući ga da uđe u vaš krvotok.