Isprobani recepti

ČIA SEME JE SAVRŠEN PROIZVOD ZA MRŠAVLJENJE ŽENA: Ali samo ako ga koristite OVAKO! (RECEPT)

Ako želite da smršate, svaki dan pojedite po 3 supene kašike čia semena, ali na ovaj način

Fitnes & Nutricija
13:26h Autor:
ČIA SEME JE SAVRŠEN PROIZVOD ZA MRŠAVLJENJE ŽENA: Ali samo ako ga koristite OVAKO! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ako još niste imali dodira sa tako fenomenalnim proizvodom kao što su semena čija, ovaj članak će vam pomoći da upoznate sve njegove prednosti.

One su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumirajući ove semenke izgledaćete mlađe, postaćete energičnije i osećaćete se mnogo zdravije i vitalnije.

Ovaj nevorovatno koristan proizvod sadrži 20% proteina, 34% masti, 25% dijetetskih vlakana, a takođe, i značajnu količinu antioksidanata. Posebno su bogati linolenskom kiselinom i drugim omega-3 nezasićenim masnim kiselinama.

Pa, kakva je korist od svih ovih sastojaka?

Za šta su korisne semena čija

Smanjenje težine.

Pošto ova semena apsorbuju dosta vode, odmah nakon sto dospevaju u želudac, kod čoveka se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ove semenke znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Nestaje želja za nezdravom hranom, što takođe, nije zanemarljivo.

Moćan izvor kalcijuma.

U semenkama čija nalazi se pet puta više kalcijuma, nego u mleku, i dva puta više kalijuma, nego u bananama. Za vegetarijance ovaj produkt je, jednostavno, nezamenljiv. Svako ko želi svoj organizam obogatiti kalcijumom, treba da proba ove semenke – organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih semenki. Više neće biti nikakvih problema sa krhkim kostima, lošim noktima i kosom.

Omega-3 masne kiseline to je – lek

Semena čija obiluju masnim kiselinama, isto tako kao i crvena riba. Podsetićemo se svojstava ovih kiselina: one snižavaju nivo holesterola, poboljšavaju rad srca, pomažu da se izborite sa depresijom i poremećajima raspoloženja. Masne kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži.

Večna mladost.

Ova neprevaziđene semena sadrže ogromnu količinu antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Koncentracija antioksidanata u ovim, naizgled jednostavnim semenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.

Energija.

Za sve koji se bave sportom, i vole specijalne dodatke ishrani koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge, ova semena su veoma korisna. Ona sadrže istu količinu korisnih materija , koliko i proteinski kokteli, koji se piju sa ciljem dobijanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti. Odličan produkt za sportiste!

Kako konzumirati semena čija

3-4 supene kašike dnevno – to je količina semenki koja je najblagotvornija za vaš organizam.

Možete početi sa jednom supenom kašikom i postepeno povećavati količinu unosa. Semenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, posipati salate. Ove semenke imaju duži rok trajanja, što je, takođe, bitno.

Probajte dodati u ishranu ova dragocena semena, i ubrzo ćete primetite kako će se vaše zdravlje poboljšati.

Slatkiš od čia semena:

U 200 ml grčkog jogurta stavite 1 supenu kašiku čia semena; jednu kafenu kašiku meda; 2 kafene kašike mlevenih badema; sezonsko bobičasto voće. Ostavite da se ohladi u frižideru oko 15 min, jedite kao desert.

Zdravi smuti za kožu, krv, jake nokte, mršavljenje:

Potrebno je: 2 banane; 1 kašika čia semena; sok od jedne narandže, jedna cela narandža; jedna veza mlade blitve ili spanaća; malo meda; 1cm korena od đumbira.

Sve proizvode, osim čia semena, stavite u blender i sameljite. Dodajte i čia seme, pa ostavite da nabubri oko 10ak minuta. Zatim konzumirajte ovaj smuti umesto doručka ili kao međuobrok.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs