Braon pirinač
Minimalno obrađene cele žitarice kao što su braon pirinač, zob i kinoa, odličn se za čišćenje debelog creva, kaže dr Majkl Valente, gastroenterolog iz Klivlenda. Oni su prepuni vlakana, zbog čega su među najboljim namirnicama koje čiste debelo crevo; konzumiranje tri porcije dnevno smanjuje rizik od raka debelog creva za 17 procenata, u skladu sa izveštajem sa Harvardove škole javnog zdravlja za 2017. godinu.
Pasulj i sočivo
Mahunarke, kao što su pasulj i sočivo, takođe su prepune vlakana. Ljudi koji jedu najviše vlakana iz biljnih izvora, kao što su mahunarke, imaju 35% manje šanse da imaju polipe na debelom crevu - malu grupu ćelija u sluznici debelog creva koja se može razviti u rak - u poređenju sa onima koji najmanje jedu. Ove mahunarke mogu da sadrže i fitohemikalije koje štite od raka, kažu istraživači.
Čia semenke
Ako jedete samo 2 kašike čia semenki, dobićete 10 grama vlakana, čak 40% dnevnih potreba. (Cilj je 25 do 35 grama dnevno, savetuje doktor Valente.) Postoji razlog zašto želite da pogodite ovu meru: "Vlakna pomeraju stolicu kroz debelo crevo i odvode toksične hemikalije i druge supstance kao što je holesterol iz vašeg sistema", objašnjava on . Hranljive materije u vlaknima mogu takođe uticati na debelo crevo na ćelijskom nivou da bi se zaštitile od bolesti.
Brokoli, kelj i prokelj
Jedna studija je utvrdila da je konzumiranje kuvanog zelenog povrća smanjilo rizik od raka debelog creva za 24% u poređenju sa onima koji su jeli manje od toga. Budući da nije uvek praktično pratiti vlakna u gramima, jednostavniji način je osigurati da dve trećine vašeg tanjira zauzima povrće bogato vlaknima kao što su brokoli, karfiol i kelj, kaže dr Valente.
Sardine i pastrmka
Ljudi koji boluju od kolorektalnog raka, a povećali su unos omega-3 iz masne ribe poput lososa, sardina i pastrmke imali su manji rizik od smrtnosti u poređenju sa onima koji izbegavaju ribu, smatra istraživanje objavljeno u časopisu Gut. Omega 3 masti mogu zaustaviti rast ćelija raka, pa čak i promovisati smrt ćelija raka debelog creva.
Orasi
Ne samo da orasi obezbeđuju par grama vlakana, već sadrže i omega 3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline, zbog čega ih dr Valente preporučuje među hranom koja čisti debelo crevo. Istraživanja na životinjama ukazuju da konzumiranje oraha stvara zdravije crevno okruženje i može smanjiti razvoj karcinoma tumora debelog creva.