POTVRDILA STUDIJA

EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA TELOM AKO JEDETE 3 PORCIJE INTEGRALNIH ŽITARICA DNEVNO!

Kvalitetni ugljeni hidrati nude mnoštvo zdravstvenih prednosti kada se jedu tokom dužeg vremenskog perioda, posebno kada su ti ugljeni hidrati cela pšenica

Fitnes & Nutricija
Autor:
EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA TELOM AKO JEDETE 3 PORCIJE INTEGRALNIH ŽITARICA DNEVNO!
Foto: Shutterstock

Nedavna studija otkrila je da su ljudi koji su jeli tri porcije integralnih žitarica dnevno imali veće koristi od onih koji nisu.

Ove prednosti su uključivale niži nivo šećera u krvi od onih koji nisu pojeli pune tri porcije. U sličnoj veni, učesnici koji su jeli više integralnih žitarica takođe su izvestili o smanjenom nivou krvnog pritiska.

Prisustvo dijetalnih vlakana u integralnim žitaricama može imati zasitni efekat, a magnezijum, kalijum i antioksidanti mogu da doprinesu snižavanju krvnog pritiska. Rastvorljiva vlakna, naročito, mogu imati blagotvorno dejstvo na skokove šećera u krvi posle obroka - objašnjava autor studije.

celovite žitarice, Hleb od celovitih žitarica
foto: Shutterstock

Cele žitarice sadrže puno vlakana

Studije su pokazale korelaciju između odgovarajuće količine celih zrna i smanjene srčanih bolesti. Cela zrna i proizvodi od celog zrna sadrže vlakana i hranljive sastojake koji podržavaju naš sistem u celini.

Povećani unos može poboljšati varenje sa visokim sadržajem vlakana u celom zrnu koja deluju kao prebiotik, hraneći crevne bakterije i održavajući floru zdravom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs