Zdravo

NOVAK ĐOKOVIĆ nije imao SNAGE da izdrži trening, a onda je PROMENIO ISHRANU: Ovako izgelda njegov JELOVNIK za 3 dana!

Kada je shvatio da je alergičan na gluten, promenio je ishranu, a od tada je nepobediv

Nutricija 14.02.2021. - 14:58h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Pre nekoliko godina, Novak Đoković je pokušao sve i svašta kako bi mogao da savlada kolaps energije koju je doživljavao tokom igre, a koje su ga na kraju koštali i nekolio trofeja.

 

Često je pravio nekoliko pauza tokom treninga kako bi izdržao, ali je često od napora povraćao. Iscrpljenost je bila njegov veliki problem. U jednom trenutku je mislio da je iscrpljenost povezana sa astmom, promenio je trenera, pa je čak i bio na operaciji nosa. Počeo je da praktikuje i jogu kako bi skupio energiju koja mu je preko potrebna. Međutim, doktor i nutricionista Igor Cetojević je predložio jedno rešenje. Gledajući  Novaka na mečevima,  Cetojević je bio siguran da je Đoković alergičan na pšenicu.

 

Zato je Đoković odlučio da prestane da konzumira gluten, ali i mlečne proizvode, kao i šećer (koliko god je to moguće).

 

Novak jede uglavnom povrće, pasulj, ribu, voće, orašaste plodove, semenke, leblebije, sočivo i zdrava ulja. Ugljeni hidrati su smanjeni na minimum.

 

Trening i ishrana

 

Đoković dan započinje sa 20 minuta joge ili taj či, nakon čega doručkuje. Zatim radi konkretan trening u trajanju od sat i po, a zatim se isteže.

 

Nakon ručka trenira sa tegovima ili sa trakom za otpor, a zatim uzima proteinski napitak. Posle toga igra tenis oko 90 minuta i onda se isteže dok se mišići ne ohlade.

 

Nakon treninga jede, a kada jede ne gleda televiziju ili mobilni telefon - hrani se posveti maksimalno, piše The Independent.

 

Ovako izgleda njegov trodnevni jelovnik:

 

Prvi dan:

 

Doručak: Pije velike količine vode, zatim uzme 2 kašike meda; musli (organska zob bez glutena, brusnice, suvo grožđe, seme bundeve ili suncokreta i badem).

 

Međuobrok: kreker bez glutena sa avokadom i tunjevinom.

 

Ručak: Salata od mešanog zelenog povrća, testenina bez glutena, tikvice, špargle, sušeni paradajz, vege sir.

 

Međuobrok: jabuka sa idijskim maslacem; dinja

 

Večera: Salata od kelja, komorača, kinoe i pinjola, inćuni ili sardina; minesote supa; fileti lososa.

 

Drugi dan:

 

Doručak: Velike količine vode, 2 kašike meda; banana sa indijskim maslacem, viće.

 

Međuobrok: tost bez glutena sa bademovim maslacem i medom.

 

Ručak: Salata od zelenog povrća, testenina bez glutena, crvena paprika, rukola, indijski orasi, rukola, bosiljak, začinsko sirće.

 

Užina: voće i orašasti plodovi.

 

Večera: Salata od tunjevine sa boranijom, pasuljem, rukolom, paradajzom. Supa od paradajza.

 

Treći dan:

 

Doručak; Velike količine vode, 2 kašike meda, ovas bez glutena sa indijskim maslacem i bananom; voće.

 

Užina: domaći humus i jabuke.

 

Ručak: Salata od zelenog povrća, testenina bez glutena sa pestom.

 

Međuobrok: Avokado sa krekerima bez glutena.

 

Večera: Sveža salata od zelenog lisnatog povrća, supa od šargarepe...

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...