Kuhinjska so

Poznata i kao jodirana, u pitanju je ona so koja je veoma sitna. U sebi sadrži kalijum-jodid, i ne grudva se. U velikim količinama može imati metalni ukus, pa je najbolja za pripremanje kuvanih jela.

Morska so

Sakuplja se iz morske vode koja je isparila i ostavila slani talog. U zavisnosti od slanoće morske vode, zavisiće i intenzitet ukusa morske soli. Može biti i krupnija i sitnija, pa je dobra i za slane i za slatke recepte.

Košer so

Svoj naziv dobila je zbog toga što se koristi prilikom obrade mesa u tradicionalnoj jevrejskoj kuhinji, čiji se principi pripreme nazivaju košer. Ova so je krupnija, ali ima lagnu teksturu koja se brzo razlaže, zbog čega je pogodna za sve vrste jela.

Himalajska roze so

Najčistija so dolazi iz rudnika soli koji se nalazi na planini Himalaji, u Pakistanu. U sebi sadrži čak 84 minerala, pa je najbolja kada se koristi za salate ili na kraju kuvanja i pečenja.

Himalajska crna so

Neobičan proces u kom se so kuva 24 časa sa ugljem, travama i začinima kreira ovu posebnu vrstu himalajske crne soli. Ukus podseća na onaj koji imaju kuvana jaja, pa je crna so popularna u veganskim i vegetarijanskim jelima.

Havajska crvena so

Ova specifična so nastaje mešanjem morske soli sa vulkanskom glinom. Njen ukus podseća na onaj koji imaju orašasti plodovi, pa je treba upotrebljavati samo u posebnim jelima.

So je definitivno ta koja hrani daje ukus. Ali da li ste znali da ima različitih vrsta soli, i da je svaka specifične teksture i ukusa? U produžetku sledi vodič koji će vam pomoći da za svaki kulinarski podvig izaberete odgovarajuću so.