SAVET STRUČNJAKA

OVAKO TREBA DA SE HRANI ŽENA POSLE 50. GODINE: Nutricionista tvrdi!

U ovom periodu života sve se menja, pa i način ishrane

Nutricija 09.02.2021. - 14:22h Autor: Stil/Novosti.rs
Foto: Shutterstock

Nakon 50. godine sve se menja, metabolizam se usporava, telo gubi mišiće, koštana masa se proređuje, a koža ubrzano propada. Da bi se svi ovi proceci usporili, neophodna je promena jelovnika i poštovanje zdravih navika. 

 

"Oko pedesete, telo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase", kažu nutricionisti.

 

Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije da menjaju navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promene.

Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto na svakih 10 godina.

 

"S obzirom na to da su ljudi u ovom periodu života najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje", objašnjava nemačka nutricionista Ulrik Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave sa istim prehrambenim navikama vremenom dobijati značajno na težini.

 

Nakon 50. godine, potrebno je smanjiti kalorijski unos, ali i uvesti više proteina u ishranu. Najbolji izvor su piletina, ćuretina i riba. Takođe, jogurt i kiselo mleko je poželjno jesti u većim količinama.

 

Umesto belog hleba, poželjno je jesti onaj od celih žitarica, ali treba ograničiti unos i ove namirnice.

 

"Organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega starije osobe treba da konzumiraju hranu bogatu hranljivim sastojcima, što znači da bi bilo poželjno povećati unos povrća", zaključuje ona.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...