POVEDITE RAČUNA

Izbacite ih iz ishrane što pre: Ove namirnice mogu da povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, lekari sigurni!

Ove namirnice nisu dobre za srce, a često su na našoj trpezi...

Nutricija 31.01.2021. - 11:17h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Ishrana je vrlo bitna za funkcionisanje celog organizma, zato je važno pažljivo birati namirnce. 

 

Određena hrana može da  pomogne u snižavanju holesterola i triglicerida,  ali i da kontroliše krvni pritisak. To su namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kalijumom, kalcijumom, magnezijuom, vlaknima, fitonutrijentima i antioksidansima. Za zdravlje srca, lekari preporučuju mediteransku ishranu.

 

Istraživanja su potvrdila da ishrana koja se bazira na povrću, ribi, žitaricama i malom unosu mlečnih masti može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane tu su i namirnice koje nisu poželjne, prema mišljenju lekara. Ovu hranu izbacite potpuno ili  barem svedite na minimun ukoliko želite da rizik od bolesti srca svedete na minimum:

 

1. Prerađeno meso

 

Ova hrana sadrži veliku količinu konzervanasa koji nepovoljno deluju na srce, ali i na ostale organe.

 

2. Kečap

 

Možda na to nikad niste pomislili, ali i kečap takođe sadrži puno soli i treba pripaziti na unos ako imate problema sa srcem.

 

3. So

 

Ovaj začin mnogi koriste u značajno većim količinama od preporučenih, a to znatno narušava zdravlje. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije odrasli ne bi smeli da konzumiraju više od 2300 mg natrijuma na dan, što je otprilike jedna kašičica soli.

 

4. Žitarice pune šećera

 

Čitajte šta piše na deklaraciji jer žitarice vrlo često sadrže veliku količinu šećera, a to nikako nije dobro za zdravlje.

 

5. Pohovana i pržena hrana 

 

Hrana pržena u ulju nikako nije dobar izbor ukoliko želite da se osećate dobro i rizik od kardiovaskularnih bolesti svedete na minimum.

 

6. Beli hleb i pirinač

 

Mnogo bolji izbor je onaj hleb napravljeni od celih žitarca, kao i integralni pirinač.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs