Riba je jedna od najvažnijih namirnica kada je u pitanju formulisanje zdrave ishrane. Izvor je kvalitetnih proteina, zdravih masti, mnogih vitamina i minerala koji su potrebni našem telu. I iako nutricionisti preporučuju da se u ishranu uvrsti raznolika riba (i rečna i morska), sa naučnog stanovišta može se utvrditi jedna od najkorisnijih.
Počasno prvo mesto pripalo je tuni. U ovoj trci (iako sa malom razlikom) zaobišla je čak i glavnog favorita svih ljubitelja zdravog načina života - losos. Tuna je bogat izvor visokokvalitetnih proteina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline i telo je savršeno apsorbuje. Proteini su glavni građevinski materijal našeg tela - od kardiovaskularnog do mišićno-skeletnog. Tunjevina sadrži 21 g proteina na 100 g proizvoda, što znači da vam samo jedna porcija može obezbediti skoro trećinu dnevnih potreba. Istovremeno, tuna je potpuno bez ugljenih hidrata i praktično ne sadrži masti (manje od 1 g na 100 g), što je čini idealnim proizvodom za one koji se aktivno bave sportom ili jednostavno prate količinu potrošenih kalorija.
Šta nauka kaže?
