Istraživanje

Kafa od 8 do 9 ujutro nikako nije dobra ideja!

Ispijanje kafe između 8 i 9 ujutro može prilično da naruši sve dobrobiti ranog ustajanja
Nutricija 15.03.2014. - 22:05h Autor: bizlife.rs
Foto: Thinkstock

Ako ste ranoranilac, sve čestitke. To samo govori da živite zdravim ritmom – odlazite na spavanje ranije, verovatno jedete više obroka na vreme, verovatno i uspete da za sebe "ukradete" dnevnih sat vremena, nemate čestih i "ničim izazvanih" variranja u raspoloženju i, kako bi to lepo neki rekli, "u dosluhu ste sa prirodom i prirodnim zakonima".

 

Ali, dosta je istraživanja potvrdilo da većina ranoranilaca i uživalaca u šolji kafe voli da ovaj kofeinski užitak sebi priredi između 8 i 9 sati ujutru. Ova navika može prilično da naruši sve dobrobiti ranog ustajanja.

 

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism objavio je istraživanje koje potvrđuje da ljudsko telo najviše luči kortizola oko 8.30 ujutru. Ovo je hormon kojeg luči nadbubrežna žlezda, koji podiže nivo energije, zovu ga i "hormon stresa", odgovoran je za povećanje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi. Pravi je "doping" za organizam. Kada na sve to dodate šolju kafe sa dobrom dozom kofeina, više se luči i kortizola, i organizam lako dolazi u stanje anksioznosti.

 

“Kada pijete kafu od 8 do 9 sati ujutro, pijete je u vreme kada je vaše telo prirodno hitro, brzo i oprezno zahvaljujući kortizolu. Biće vremena za kafu posle 9.30 pa do 11.30 kada nivo ovog hormona u krvi opada i kada ćete osetiti pun efekat kafe. Ako vam ujutro treba nešto toplo i osvežavajuće, popite čašu mlake vode sa limunom i medom, a kofein ostavite za kasnije", objašnjava dr Steven Miller.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Kafa

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...