Saveti za dobar dan

8 saveta za ranoranioce: Neka rano buđenje bude vaš izbor!

Naučite da ustanete rano kako biste sami na miru popili kafu, spremili doručak, isplanirali dan i brzo ćete uvideti da ste uradili više stvari ujutru, nego neko celog dana
Lepi & Zdravi
01:56h Autor:
8 saveta za ranoranioce: Neka rano buđenje bude vaš izbor!
Foto: Shutterstock

Ranoranioci smo često zato što smo primorani, a ne samostalnim izborom. Međutim, hteli mi to da priznamo ili ne, biti ranoranilac ima svojih prednosti. Evo nekoliko saveta kako da i vi postanete "jutarnja osoba":

Nemojte odmah početi sa drastičnim promenama

Počnite polako, budeći se samo 15-30 minuta ranije nego što ste navikli. Držite se tog režima nekoliko dana. Tada smanjite vreme buđenja za još 15 minuta. Postepeno smanjujte vreme, dok ne postignete vaš cilj.

Dopustite sebi da ranije idete na spavanje

Možda ste navikli da ostajete budni do kasnih noćnih sati, možda surfajući netom ili gledajući TV. Međutim, ukoliko nastavite sa takvom praksom, a istovremeno pokušavate da ustanete rano, pre ili kasnije morat ćete da se predate. Dešavaće vam se da donesete odluku da rano ustanete, a da zbog umora prespavate i sutradan morate sve ispočetka. Predlažemo vam da na spavanje krenete ranije, pa makar mislili da vam se ne spava, i radijte čitajte u krevetu. Ukoliko ste umorni, verovatno ćete utonuti u san i pre nego mislite.

Navijte alarm i stavite ga daleko od kreveta

Ukoliko alarm bude odmah uz vaš krevet, vi ćete ga nesveno ugasiti ili pomeriti za kasnije. Nikad ne odlažite ustajanje. Ukoliko alarm bude daleko od kreveta, moraćete da ustanete kako bi ga isključili. A do tada, već ste se razbudili. Sad samo morate ostati budni.

Čim ugasite alarm, izađite iz spavaće sobe

Nemojte sebi dopustiti da razmišljate o povratku na spavanje. Prislite sebe da izađete van sobe. Najbolje je da odete do toaleta i nakon obavljanja prirodne potrebe, operite ruke i lice. Tada ste već dovoljno budni i spremni za novi dan.

Ne razmišljajte puno o povratku u svet snova

Ukoliko poverujete glasu koji vas pokušava ubediti da ne ustajete rano, nikada ćete u tome uspeti. Izbrišite povratak u krevet sa liste opcija.

Neka vam rano ustajanje postane nagrada

U početku će izgledati sve kao da terate sebe na nešto, ali ukoliko rano buđenje učinite udobnim, uskoro ćete mu se radovati. Male radosti mogu biti jutarnja kafica na miru u samoći i par redova dobre knjige. Poenta je da nađete nešto što vas ispunjava i dopustete sebi da vas to izvuče iz kreveta.

Iskoristite prednost dodatnog vremena

Nemojte da se budite sat ili dva ranije samo da biste provodili vreme na internetu, osim ako vam to nije cilj. Nemojte se rano buditi i samo uludo trošiti to dodatno vreme. Iskoristite ga za idealan početak dana! Vežbajte, čitajte, spremite doručak za decu, planirajte dan na miru uz jutarnju kafu. Videćete da ćete uraditi više stvari ujutru nego neko za celi dan.

Uživajte u zori

Koliko god budete u mogućnosti, pogledajte napolje (ili, još bolje, izađite napolje) i posmatrajte nebo u poslednjim trenucima noći, pred nastupanje zore. Divno je. I tako mirno i tiho. Neka vam taj trenutak bude nagrada.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs