istraživanje

Naučnici otkrili: Dugotrajno konzumiranje šećera uništava mozak, evo do čega dovodi!

Dodani šećeri menjaju funkciju važnih mikrobiota u vašem crevu, koji su usko povezani sa psihološkim zdravljem

Fitnes & Nutricija
Autor:
Naučnici otkrili: Dugotrajno konzumiranje šećera uništava mozak, evo do čega dovodi!
Foto: Shutterstock

Mnogim ljudima šećer popravlja raspoloženje i podiže energiju, ali naučnici tvrde da njegovo konzumiranje ostavlja loše posledice na mentalno zdravlje.

Naime, naučnici su na osnovu rezultata prethodnih istraživanja kako šećer utiče na ljude i životinje, došli do otkrića da i jedni i drugi posle naleta sreće i energije od konzumiranja šećera, brzo padaju u depresiju. To se dešava na nekoliko načina.

Najveći neprijatelj: Ovako šećer uništava vaše zdravlje i lepotu!

foto: Shutterstock

Druga istraživanja pokazuju da jedenje visokih količina šećera može da poremeti moždani dopaminski 'sistem nagrađivanja', što na kraju otežava osećaj zadovoljstva ili motivaciju, oba simptoma depresije.

"Dodani šećeri uzrokuju upalu u telu i mozgu", kaže Stefen Ilardi, jedan od od autora studije i doktor kliničke psihologije u Kanzasu i dodao da otprilike 50 odsto depresivnih ljudi ima visok nivo upale u organizmu".

"Takođe, upaljeni hormoni mogu da 'gurnu mozak u stanje teške depresije.

Ipak, naučnici tvrde da je potrebno još istraživanja kako bi ovo nagađanje zvanično potvrdili iako su dosadašnji dokazi dosta čvrsti.

U kojoj meri šećer može da utičena simptome depresije varira od osobe do osobe, ali istraživači su sugerisali da je dnevna granica koju je postavila Američka organizacija za srce dobra osnovna vrednost koju treba slediti.

Za žene je to 100 kalorija (25 grama ili šest kašičica) dodanih šećera dnevno i 150 kalorija za muškarce (36 grama ili devet kašičica). Ne konzumiranje bilo kakvog šećera može pak dovesti do neuravnotežene ishrane, ali ih treba svesti na minimum i okrenuti se, najbolje, mediteranskoj ishrani.

Beli ili smeđi šećer: Koji je bolji za vas i zašto?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs