SAVET NUTRICIONISTA

Za pravilno funkcionisanje organizma ovih 5 namirnica je neophodno: Unosite ih svaki dan i bićete uvek zdravi!

Kako ne biste imali problema sa zdravljem, ove namirnice neka se nađu na vašoj trpezi 

Nutricija 08.01.2020. - 19:27h Autor: Stil/Mondo
Foto: Shutterstock

Zdrava hrana i fizička aktivnost su sigran put do dobrog zdravlja. Da biste se sačuvali od odlaska kod lekara, potrudite se da vaša ishrana sadrži sledeće vitamine.

 

Neke namirnice i vitamini moraju da postanu obavezni deo ishrane kako vam zdravlje ne bi bilo na udaru. Pobrinite se da vam ne manjka ni jedan od navedenih nutrijenata: 

 

Vitamin K2

 

Zahvaljujući njemu meka tkiva zadržavaju kalcijum, a gotovo ga niko ne unosi u dovoljnim količinama. Možete ga naći u mlečnim proizvodima, kelju i spanaću. Ovaj vitamon je od izuzetne važnosti za zdravlje trudnica.

Vitamin D

 

Naročito u zimskim mesecima nam manjka ovog vitamina. Zahaljujući njemu imunitet će biti jak kao i kosti. Dobar izvor je govedina ili teleća džigerica, žumance, riba, mleko, jogurt, sok od pomorandže, tvrdi sirevi.

 

Vlakna

 

Za pravilno finkcionisanje organa za varenje neophodan je dovoljan unos vlakana. Proizvodi od celih žitarica, zeleno lisnato povrće kao i karfiol su odlični izvori.

 

Omega-3 masne kiseline

 

Dragocene za zdravlje srca, između ostalog, omega-3 masne kiseline nalaze se u maslinovom ulju, ribi, kao i avokadu, orašastim plodovima i semenkama.

Magnezijum

 

Magnezijum učestvuje u mnogim biohemijskim procesima u organizmu, a odgovroan je i za pravilno finkcionisanje mišića. Dobri izvori ovog važnog nutrijenta su semenke, orašasti plodovi i mahunarke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs