Odlična i kao lek i kao preventiva

Dijabetičari i hipertenzičari nisu svesni koliko pomaže: 5 razloga da što češće jedete belanca!

Proteini kojima belance obiluje vrlo su važni za izgradnju mišića, imuniteta, ali i očuvanje zdravlja kostiju i srca

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Belance ne sadrži šećer ni ugljene hidrate, a izuzetno je koristan za zdravlje.

 

Ima samo 17 kalorija, dok celo jaje sadrži oko 71 kaloriju. Ne sadrži holesterol i zasićene masti, pa je dobar izbor za one koji boluju od dijabetesa, povišenog holesterola ili pritska.

Evo 5 razloga zbog kojih belance treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu:

 

1. Smanjuje rizik od bolesti srca

 

Jedno belance sadrži 54 mg kalijuma, koji je važan elektrolit i mineral koji potpomaže zdravlje srca, kostiju, funkcionisanje ćelija i organa. Mnoge studije povezuju kalijum s nižim pritiskom, jer podstiče širenje krvnih sudova. Tako je studija sprovedena na 12.000 ispitanika pokazala da su oni koji su konzumirali 4060 mg kalijuma na dan, imali manji rizik od ishemijskih bolesti srca i kardiovaskularnih oboljenja za 37, odnosno 49 % u poređenju s onima koji su konzumirali ukupno 1.753 mg kalijuma.

 

2. Podstiče rast mišića

 

Proteini kojima belance obiluje vrlo su važni za izgradnju mišića, pa redovna konzumacija belanaca može da pomogne u izgradnji mišićne mase i protiv umora. Dobro je i za poboljšanje imuniteta.

 

Više nikad ne ostavljajte jaja u frižideru: Evo zašto!

foto: Profimedia

3. Jača kosti

 

Belance je bogato kalcijumom, a poznato je da hrana bogata kalcijumom koristi zdravlju kostiju. Ako ubacite belance u ishranu, smanjićete rizik od preloma i osteoporoze, i očuvati gustinu kostiju.

 

4. Čuva zdravlje kože

 

Jaja u membrani koja je između sadržaja jajeta i ljuske imaju kolagen, koji štiti jaje. Ta membrana odlična je maska za lice. Brojna ispitivanja su dokazala da deluje kao zaštita od UV zračenja i pomaže koži da zadrži vlagu. S druge strane, proteini i kolagen, koje jaja sadrže, pomažu u zaštiti kože od oštećenja od sunca.

 

5. Čuva optimalan nivo elektrolita

 

Kalijum je podjednako važan za održavanje nivoa važnih elektrolita, koji su značajni za zdravo srce i mišiće. Elektroliti pomažu i u zaštiti ćelija i održavanju ravnoteže tečnosti oko njih, pa tako pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska. Ukratko, elektroliti su povezani sa kalijumom. Iako nam treba puno više elektrolita od 54 miligrama, koliko sadrži jedno belance, ono je svakako dobar izvor.

 

Med, limun i jaja sa ljuskom: Najmoćniji recept za imunitet i jake kosti je pronađen!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs