šokirala se

Štucala je 100 puta dnevno 12 godina: Neprijatnost je počela u trudnoći, a uzrok ju je zaprepastio!

Nije mogla da veruje kada su lekari ustanovili šta je prethodilo štucanju

Lepi & Zdravi
Autor:
Štucala je 100 puta dnevno 12 godina: Neprijatnost je počela u trudnoći, a uzrok ju je zaprepastio!
Foto: Shutterstock

Lisa Grejvs (31) iz Linkolna je počela da štuca u svojoj prvoj trudnoći i od tada je štucala i do 100 puta dnevno punih 12 godina.

Lekari su u početku mislili da će joj štucanje prestati posle porođaja, ali još pre 11 godina rodila zdravu devojčicu Emili i ništa se nije promenilo. Ponekad je štucala i po 20 puta u satu, a onda par sati nijednom.

Isprobala je sve moguće recepte i savete kako bi naporno štucanje prestalo, od sisanja limuna, pa do poskakivanja na jednoj nozi i ispijanja vode.

Ali, kad su urađene analize i magnetska rezonanca, lekari su joj rekli da je još u prvoj trudnoći imala moždani udar, a štucanje je njegova čudna nuspojava.

Štucanje je iznenadna kontrakcija dijafragme, a može biti povezano s raznim medicinskim stanjima kao što su moždani udar, meningitis ili tumor mozga. Trudnice imaju povećan rizik od moždanog udara zbog dodatnog pritiska.

10 sjajnih načina da u trenu zaustavite štucanje!

foto: Shutterstock

"Sad kad znam šta mi se dogodilo tokom trudnoće, znam da imam sreće. Moglo je biti i puno gore", rekla je Lisa koju je zaprepastila činjenica da je tada pretrpela moždani udar zbog kojeg joj je ostalo periodično štucanje.

Tokom godina posetila je više stručnjaka, ali niko nije znao šta joj je, a jedan lekar joj je rekao i da verovatno ima tumor na mozgu. Pored toga, mislila je i da možda ima tikove ili problem u ponašanju.

Iako se tada mogu prepisati lekovi koji opuštaju dijafragmu, Lisa je odbila lekove koji su joj neurolozi ponudili kad su utvrdili uzrok njenog štucanja.

Nije želela da ih uzima jer mogu da uzrokuju vrtoglavicu, pospanost ili probleme sa spavanjem jer kako je rekla, na štucanje je navikla.

"Ponekad štucanjem probudim sebe ili muža, ali to je sitna neugodnost. Ćerka me samo takvu i zna, pa mi nije toliko bitno hoće li ikad proći", kaže Lisa za Daily Mail i dodaje da će verojatno štucati zauvek i da joj to uopšte ne smeta.

Inače, naučnici kažu da je skup određenih živaca u telu - kakvi su u perifernom živčanom sistemu- verovatno odgovorni za štucanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs