pažljivo čitajte deklaracije

Zamka na trpezi: Ove namirnice pripadaju grupi zdrave hrane, a u sebi kriju veliki broj kalorija!

Iako se neke namirnice prodaju kao lajt verzija, to ipak ne znači da zaista i imaju manje kalorija

Fitnes & Nutricija
18:11h Autor:
Zamka na trpezi: Ove namirnice pripadaju grupi zdrave hrane, a u sebi kriju veliki broj kalorija!
Foto: Thinkstock

Kalorije su jedinica energetske vrijednosti hrane. Ženskom je organizmu u proseku je potrebno 1500 kalorija dnevno za održavanje postojeće težine, i to ukoliko se ne praktikuje nikakva aktivnst tokom dana, dok se kod muškaraca ta brojka penje na 2000 i povećava ukoliko se bavi sportom, baš kao i kod žena.

Za neke namirnice smo ubeđeni da imaju nisku kalorijsku vrednost, ali to zapravo nije tako. Zdravo ne znači uvek i niskokalorično.

Ove namirnice u sebi kriju veliki broj kalorija:

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima vrlo široku primenu, od nege kose, tela, pa do poboljšanja stanja organizma. Jedna kašičica kokosova ulja ima 120 kalorija i 12 grama zasićenih masti, što odgovara 60 posto potrebne količine masnoća u jednom danu. Pa tako ukoliko pržite neku hranu na kokosovom ulju, unećete 300 dodatnih kalorija u organizam.

Proizvodi bez glutena

Poslednjih nekoliko godina je postalo moderna hrana koja ne sadrži gluten. Ovi proizvodi nisu ništa zdraviji od onih koji ga sadrže, već su namennjeni ljudima koji su zaista netolerantni na gluten. Ipak, kada posegnete za testeninom bez glutena, ako verujete da ima manje kalorija, varate se.

10 opasnih grešaka kod uzimanja lekova: Ovo baš svi radimo!

Kupovna granola

Granola u obliku pločica sa dodacima često se prezentuje kao najjednostavniji način zdrave ishrane za kojom možemo posegnuti kada smo u gužvi ili izvan kuće. Upravo ona ima vrlo visok sadržaj šećera, a premalo ostalih sastojaka.

Ipak, kako su zaista praktične, potražite one koje u sebi imaju barem 4 grama proteina i vlakana i manje od 6 grama dodanog šećera. Takođe, obratite pažnju na to da u sastojcima prvo navedeno bude zaista hrana poput badema ili jabuka.

Paradajz sok

Baš kao i kečap, sok od paradajza obiluje šećerom, ali i visokim nivoom natrijuma koji zajedno duže čuvaju svežinu proizvoda. Srećom, na tržištu postoje i verzije bez dodanog šećera, samo treba obratiti pažnju šta piše na deklaraciji, ali uvijek je najbolja opcija da sami napravite sok od svežeg paradajza.

Ovo je siguran način da otkrijete da li je neko pod uticajem alkohola

Zamene za meso

Više nego ikada ranije prodavnice su preplavljene proizvodima koju nude zamenu za meso. Namijenjeni u prvom redu veganima i vegetarijancima, ti proizvodi nude zamene koje imitiraju kobasice, odreske i druge mesne prerađevine. Baš zbog toga što imitiraju drugu hranu, moraju biti itekako industrijski prerađene, a to neretko uključuje velike količine natrijuma, šećera i raznih emulgatora.

Salata sa dresingom

Kada pazimo na ono što unosimo u organizam, vrlo često u restoranima posežemo za salatama, naročito u ovim letnim mesecima. Međutim, ako je na tu salatu dodat dresing koji sadrži nešto više od maslinova ulja, soli, limuna ili jogurta, salata može da postane prava kalorijska bomba.

3 recepta za ubrzanje metabolizma: Domaći laksativ koji stvarno deluje! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs