Čudesno povrće

Ako želite da preporodite organizam, pojedite šargarepu: Moćno korenasto povrće puno vitamina i lekovitih svojstava!

Ovo povrće je pravi saveznik zdravlja 

Nutricija 05.08.2019. - 11:08h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Šargarepa je najbolji izbir za užinu koji možete da imate, jer osim što obiluje vitaminima one smanjuju želju za slatkišima, pa su zato pravi saveznik svake dijete. Osim obilja vitamina u sebi sadrže veliku količinu antioksidanasa i vlakana, koji mogu da umanje rizik od razvoja raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

 

Iz ovih razloga bi konzumiranje šargarepe trebalo da postane svakodnevna nakvika:

 

Beta karoten

 

Šargarepa je povrće sa najvećim izvorom beta karotena, a on je moćan antioksidans sa mnogim zdravstvenim prednostima. U telu se beta karoten pretvara u vitamin A, koji je zadužen za održavanje zdrave kože.

 

Studije pokazuju da beta karoten, takođe, štiti pluća od toksina koji dovode do raka.  Bivši pušači koji svakodnevno konzumiraju beta karoten smanjuju rizik od pojave raka pluća i želuca, kažu stručnjaci.

 

 

Možda nije u pitanju menopauza: 5 ozbiljnih bolesti sa sličnim simptomima!

 

 

Digestivni trakt

 

Telu su potrebni određeni minerali, vitamini, vlakna i enzimi za pokretanje procesa varenja, a šargarepa ih ima u izobilju. Sadrži jednake količine i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što pomaže u protoku hrane kroz probavni sistem. 

 

Osim toga, ovo povrće sadrži zavidnu količinu kalcijuma i kalijuma, dva minerala vitalna za normalno kontrakciju svih vrsta mišića, uključujući i one potrebne za kretanje hrane kroz probavni trakt. Iz tih razloga, studije pokazuju da redovno onzumiranje šargarepe može da spreči čir na želucu.

 

Alkalni elementi

 

Redovna konzumacija šargarepe pomaže telu da vrati dobar nivo pH. Ova namirnica poznata je kao alkalna hrana koja neutrališe kiselost organizma, Trudite se da oko 80% dnevnog unosa hrane bude alkalizirajuće namirnice, poput šargarepe i drugog korenastog povrća.

 

 

Odlično za leđa, srce i probavni sistem: Ovaj položaj spavanja je karta za bolje zdravlje!

 

 

Kalijum

 

Kalijum u saradnji sa natrijumom dovodi u ravnotežu nivo tečnosti, što doprinosi zdravlju bubrega i smanjenju visokog krvnog pritiska. Zbog unosa velike količine prerađene hrane koju ne možemo da izbegnemo u telu se taloži više natrijuma nego što je organizmu potrebno. Zato je šargarepa odlična, jer pomaže da telo isfiltrira i preradi negativne elemente i na taj način oslobodi opterećenja na bubrezima.

 

Zdravlje zuba

 

Ova činjenica je več opšte poznata.  Šargarepa održava zdravlje zuba i desni na više načina. Smanjuje nivo bakterijai neutrališe Ph u usnoj duplji.

 

Brže zarastanje rana 

 

U šargarepi se nalaze dva jedinjenja koja mogu da ubrzaju zaceljivanje rana. Reč je o vitaminu C i beta karotenu. Vitamin C povezan je sa zdravim imunološkim sistemom i stvaranjem kolagena, kritične komponente kože. Beta karoten smanjuje upalu, pa tako koža brže zarasta.

 

 

Ojačajte imunitet i kosti: 10 namirnica koje vrve od magnezijuma!

 

 

Reguliše nivo šećera u krvi

 

U sebi sadrži određenu grupu antioksidanata zvanu karotenoidi, koji pomažu u regulisanju šećera u krvi. Zbog toga, dijeta bogata karotenoidima može umanjiti rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

 

Rezultati studije su različiti, ali svi ispitanici su zabeležili smanjenje rizika u rasponu od 15-22%.

 

Regulišu loš holesterol

 

Vlakna su odličnapomoć kod varenja, ali su pogodni i za druge stvari. Rastvorljiva vlakna u šargarepi vežu se za LDL holesterol (to je loša vrsta) i omogućavaju telu da ga eliminiše. Kao rezultat toga, smanjuje se sklonost krvnim ugrušcima i srčanim boestima.

 

Sjajna za oči, kosu, nokte i kožu

 

Izbalansirani nutritivni profil šargarepe dobar je za celo telo, uključujući kosu, nokte, kožu i oči. Fitohranjivi sastojci obezbeđuju sastojke koji su telu potrebni za izgradnju novih ćelija.

 


Mejkap kroz istoriju: Nabizarnji trendovi šminkanja!

 

 

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs