med i cimet

ZAŠTO SU MED I CIMET TOLIKO DOBRI? Veruje se da tope salo i da imaju mnoštvo benefita

Mešavina meda i cimeta je izuzetno ukusna i blagodarna za telo. Med je proizvod koji se ne kvari, dok za cimet kažu da se poklanjao samim carevima.

Fitnes & Nutricija
19:05h Autor:
ZAŠTO SU MED I CIMET TOLIKO DOBRI? Veruje se da tope salo i da imaju mnoštvo benefita
Foto: Shutterstock

Oba sastojka su jedinstvene i imaju povoljan uticaj na organizam. Cimet je jedan od najstarijih začina, medova popularnost ne prolazi, pa je ovo spoj idealnog kućnog leka koji se korist za poboljšanje zdravstvenog stanja.

Cimet je začin koji potiče sa istoka. Najviše se gaji u Kini, Indiji, Indoneziji i na Šri Lanci. U prošlosti je cimeta u evropskim zemljama bilo jako malo, bio je skup i ekskluzivan začin, dok je danas dostupan svuda i po malim cenama. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. Postoje cejlonski cimet i kasija cimet (kina cimet) koji je poreklom sa Burme.

Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima nežniju i pikantniju aromu. Kasija cimet je nešto oštrijeg ukusa i u mlevenom stanju. Karakteristično je da pecka jezik, pa je upotrebljiv za egzotična jela i umake. Cimet ubrzava sagorevanje masti, poboljšava vizuelno pamćenje, smanjuje nivo šećera u krvi i snižava nivo masti kao borac protiv holesterola. Bogat je mineralima i vitaminima. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, cinka , vitamina C, riboflavina..

Čaša mlake vode sa medom i sa malo cimeta jača imuni sistem i olakšava sinusima tokom prehlade.

Kašika meda posuta cimetom se uzima pre jela kako bi ublažila kiselost i sprečila loše varenje.

Smesa meda, cimeta u prahu i mlake vode smanjuje bolove od ujeda insekata u roku od par minuta.

Kako bi smanjili težinu, pijte mešavinu kašićice meda i pola kašičice cimeta u kuvanom vinu. Konzumirajte je svako jutro na prazan stomak, pola sata pre doručka.

(Stil.kurir.rs/Foodimentary.com)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs