lekovita svojstva

Tope kilograme i jačaju imunitet: 7 jakih razloga da navalite na sočne breskve!

Ovo voće ima višestruke blagodeti za organizam

Fitnes & Nutricija
Autor:
Tope kilograme i jačaju imunitet: 7 jakih razloga da navalite na sočne breskve!
Foto: Shutterstock

Breskva je voće koje je bogato šećerom, voćnim kiselinama i karotinom, belančevinama, skrobom, mineralima i vitaminima. Lako se vari i savršen je čistač creva.

Ovo voće je pravi melem za organizam i zato ih uvrstite u svoju ishranu

Vitamin A

Ovo voće je prepuno vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju i dobar vid. Vitamin A moćan antioksidans koji čuva deo ćelije oka koji je osetljiv na svetlost (retina ili mrežnica).

Vitamin C

Vitamin C koji se nalazi u breskvi štiti ćelije od slobodnih radikala, te neutrliše oštećene molekule.

Takođe, štiti kožu od preranog starenja, a utiče i na kasniju pojavu bora.

Jak imunitet

U vreme kada smo svi izloženi velikom stresu, veoma je bitno unositi dovoljno vitamina C. Osim što kožu čini mlađom i zdravom, jača imunitet i daje svu potrebnu snagu.

S obzirom na to da loša i neredovna ishrana i stres obaraju imunitet, svog organizmu ćete i te kako da pomognete konzumiranjem ovog voća.

Breskva, riznica beta-karotena: Kako se koristi u narodnoj medicini!

foto: Shutterstock

Mršavljenje

Planiranje što unosimo u organizam je ključno svakom to želi mršavjeti. Umesto da posegnete za sladoledom ili čokoladom kad vas uhvati želja sa slatkišima, izaberite breskvu! Jedna breskva ima svega 60-ak kalorija, nema masnoća, a prepuna je vlakana.

Kardiovaskularni sistem

Zahvaljujući većoj količini vlakana koju sadrži, breskva pomaže u uklanjanju lošeg holesterola koji se nakuplja u organizmu, a bogata je i antioksidansima koji brane molekulama sala ulazak u krvotok.

S obzirom na to da ne sadrže nikakve zasićene masnoće, breskve dobra ideja za svakodnevnu dijetu kakva se koristi za kardiovaskularno zdravlje.

Šta sve možete da spremite sa breskvama: 7 domaćinskih specijaliteta! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Probava

Zahvaljujući vodi i vlaknima sprečavaju zatvor, a ishrana bogata breskvama pomaže u rešavanju svih negativnih materija koje se mogu sakupiti u telu i uzrokovati bol u želucu.

Osim toga, vlakna smanjuju rizik od raka debelog creva.

Antioksidansi

Različite upale mogu da uzrokuju niz zdravstvenih problema, od srčanih bolesti, raka, osteoporoze, artritisa, gojaznosti, pa do dijabetesa.

Antioksidansi koje sadrže breskve mogu da pomognu da smanjite upali ili da vas potpuno prođe, a upravo su breskve za mnoge najukusniji izvor toliko korisnih antioksidanasa, kažu na 1mhealthtips.com.

Maska od breskve protiv bora: Napravite preparat u kućnoj radinosti za tren oka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs