probajte

Bol u vratu odlazi u prošlost: Uz pomoć đumbira i kurkume rešićete se muka! (RECEPT)

U nastavku pročitajte kako uz prirodne lekove možete da ublažite ukočenost i neprijatne bolove

Nega
10:38h Autor:
Bol u vratu odlazi u prošlost: Uz pomoć đumbira i kurkume rešićete se muka! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kada nam je vrat "ukočen", mišići su veoma bolni i zategnuti, pa je i njihova osetljivost veoma izražena. Neprijatan osećaj ukočenosti izaziva bolove pri svakom drugom pokretu. Sigurno vam je poznat osećaj kada se morate okrenuti celim telom da biste pogledali u stranu.

Ukočen vrat često prate glavobolja, bolom u ramenima i rukama. Ova boljka može da traje nekoliko dana ili da vas muči duže vreme, a bol koji izaziva može biti blag, pa čak toliko jak da će ograničiti vaše kretanje.

Ukočenost najčešće prolazi nakon nekoliko dana, a kod učestalih bolova se smatra znakom ozbiljnog zdravstvenog problema.

Uzroci ukočenosti u vratu jesu često istezanje i uganuće mišića. Osobe koje često ostaju u jednom istom položaju, kao što je to dugo stajanje ili sedenje pred računarom, sklone su ovim bolovima. Opasno po naš vrat može biti i čitanje u krevetu, sportska povreda, meningitis, nervna kompresija ili osteoartitis, pa čak i stres.

Mišići se prilikom dugotrajnog ponavljanja jedne iste aktivnosti izuzetno naprežu.

Ukočen vrat od spavanja može biti znak da je vreme da promenite dušek ili jastuk, pogotovo ako je praćen glavoboljama. Moguće je da ste zaspali u nezgodnom položaju, te obratite pažnju na položaj tela kada legnete da spavate.

Kod ukočenosti vrata možete sebi da pomgnete na nekoliko načina. Najpre probajte sa laganim masažama vrata i toplim oblogama. Probajte i sa nanošenjem različitih masti, koje imaju efekat hlađenja. Ukoliko stavite malo leda na bolno mesto, led će pospešiti vašu cirkulaciju i smanjuje bol.

Samo treba da stavite kocku leda na vrat: Kineski metod leči 13 bolesti i podmlađuje celo telo!

foto: Profimedia

Napetost mišića ublažićete i toplom kupkom u koju ćete dodati gorku so. Možete uzimati i preporučene analgetike, ali probajte i sa oblogama od jabukovog sirćeta. Na papirni ubrus jednostavno sipajte jabukovo sirće i stavite na bolno mesto.

Iako vam pomeranja vrata dok je ukočen deluje kao izuteno loša ideja, vežbanje će vam ipak pomoći. Pomerajte vrat lagano kružnim pokretima i osetićete olakšanje.

Da biste izbegli ukočenost, preporučuje se izbegavanje stresnih situacija, pravilno držanje položaja tela, pravljenje pauza između fizičkih aktivnosti i korišćenje odgovarajućih jastuka.

Sami izmasirajte vrat pritiskajući ove tačke: Ukočenost i bol nestaju za 5 minuta! (VIDEO)

Namažite crni luk na vrat i ostavite da deluje preko noći: Preki lek za najčešću bolest današnjice!

Od prirodnih lekova mogu vam pomoći đumbir, kurkuma i ljuta papričica.

Đumbir ima antiupalna svojstva i poboljšava cirkulaciju krvi. U gazu stavite dve do tri kašike rendanog đumbira, umotajte i ostavite u vrućoj vodi 30 sekundi. Ostavite da se ohladi, a kasnije držite gazu na bolnom mesto do 20 minuta.

Jednu kašičicu kurkume dodajte u šolju mleka i zagrevajte na niskoj temperaturi 5 minuta. Sklonite sa ringle i dodajte malo meda. Sačekajte da se ohladi, pa ispijajte 2 puta dnevno.

Ljuta papričica deluje kao analgetik. Pomešajte 2 kašike mlakog maslinovog ulja sa 1 kašičicom ljute papričice u prahu. Pomešajte i nanesite na bolno mesto 2 puta dnevno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs