nus pojave

Stručnjaci upozoravaju: Problemi nastaju i nakon prestanka uzimanja antidepresiva!

Nus pojave mogu biti veoma teške, tvrde autori studije

Medicina 31.05.2019. - 21:46h Autor: Stil/Klix.ba
Foto: Shutterstock

Osobe koje koriste lekove protiv depresije treba da budu informisani o potencijalnim teškim i dugotrajnim neželjenim efektima, naročito kada postepeno isključuju terapiju, ističu stručnjaci.

 

Najnovije istraživanje je pokazalo da smernice za prestanak lečenja antidepresivima treba da se odražavaju na celi niz iskustava pacijenata.

 

Smernice Nacionalnog instituta za efikanost u zdravstvu (NICE) sugerišu da bi većina ljudi trebalo da prestane sa  korišćenjem antidepresiva tokom četiri nedelje. Ukoliko im to ne polazi za rukom, onda moraju da se obrate stručnjaku za pomoć. 

 

Psiholog Mihail Litvak: Depresija je data čoveku da bi se zamislio nad sobom!

foto: Shutterstock

Osim toga, neke osobe mogu da osete teške simptome, kao što su problemi sa spavanjem, nemir i izmenjeni osećaj.

 

"Znamo da se radi na ažuriranju smernica u vezi s upotrebom antidepresiva koje treba da se usklade s onim što čujemo od nekih pacijenata i lekara opšte prakse. Kao psihijatri, obavezni smo da uzmemo u obzir brige pacijenata koji su iskusili teške i dugotrajne nuspojave ovih lekova", kaže dr. Vendy Burn.

 

Ona je dodala da antidepresivi mogu biti vrlo efikasni u lečenju umerene do teške depresije, posebno u kombinaciji s redovnim odlaskom psihijatru.

 

Tipovi depresija kod žena: Jedna vrsta je neizbežna za sve, ovako ćete se izboriti sa njom!


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...