Obavezno pročitajte

Tipovi depresija kod žena: Jedna vrsta je neizbežna za sve, ovako ćete se izboriti sa njom!

Žene tokom ceog života doživljavaju hormonalne promene, jer se tokom menstruacije hormonska ravnoteža se stalno menja. Osim toga depresija može da se javi i zbog drugih stvari koje nemaju veze sa hormonima

Medicina
17:03h Autor:
Tipovi depresija kod žena: Jedna vrsta je neizbežna za sve, ovako ćete se izboriti sa njom!
Foto: Profimedia

Usporeni pokreti, slaba mentalna aktivnost, loše raspoloženje - sve je to karakteristično stanje depresije, piše stil.kurir.rs. Zbog uticaja hormonske promenjivosti na emocionalnu sferu, depresija je češća kod žena.

Vrste depresije kod žena:

1. Depresija za vreme PMS-a

2. Postporođajna depresija

3. Depresija tokom menopauze

Žene tokom ceog života doživljavaju hormonalne promene, jer se tokom menstruacije hormonska ravnoteža se stalno menja. Osim toga depresija može da se javi i zbog drugih stvari koje nemaju veze sa hormonima.

Postoje tipovi depresije koji su zapravo mentalni poremećaji i čija pojava nije povezana sa hormonalnim disbalansom:

Egzogena depresija je psihogena. Pojavljuje se kao rezultat složene psihotraumatske situacije. Možete da je identifikujete činjenicom da se osoba stalno vraća onome što je iskusila i da je previše usmerena na konflikt.

Endogena depresija (nasledna) - je retka u 5-7% slučajeva i povezana je sa povredom (smanjenjem) neurotransmitera kao što su serotonin i norepinefrin. Ne zavisi direktno od menstrualnog ciklusa, ali se može povećati u zavisnosti od ciklusa.

Tih, ali žestok ubica: Rak debelog creva prvo daje ovih 6 simptoma!

foto: Profimedia

Depresija tokom PMS-a

U različitim fazama menstrualnog ciklusa kod žena, hormoni se menjaju i, kao rezultat, emocionalno stanje se takođe menja. Ako prvu fazu karakteriše stanje kada je žena zadovoljna, onda u drugoj postoje emocionalni poremećaji zbog narušavanja odnosa estrogena i progestogena, kao i smanjenja nivoa progesterona u organizmu.

Emocionalna nestabilnost se uočava kada naglo, vedro raspoloženje iznenada ustupi mesto suzama, razdražljivosti i nervozi. Ponekad je praćeno disforijom - gađenjem, depresijom, agresijom.

Tokom ovog perioda, žene mogu da imaju i druge neprijatne simptome - anksioznost, poremećaj spavanja i smanjenu koncentraciju. Na sve ovo dodatak može da bude loše raspoloženje, čak i suicidne misli.

Nakon završetka menstruacije raspoloženje se vraća u normalno stanje.

Poznato je da je depresija tokom PMS-a dodatno izražena kod žena koje pate od nekog psihičkog poremećaja. Na primer, žene sa bipolarnim poremećajem ličnosti imaju 80 % više šanse da obole od depresije tokom PMS-a.

Diskovi i pršljenovi najviše stradaju zbog psihe: Nemački lekar dao precizno objašnjenje i način izlečenja!

foto: Shutterstock

Postporođajna depresija

Period nakon prvog porođaja karakterišu odstupanja u emocionalnoj sferi kod oko 50% žena. Postporođajna depresija se javlja oko 10-15% porodilja. U proseku, njeno trajanje je 3 meseca.

Ponekad se, nakon porođaja, po prvi put javljaju endogena depresija ili drugi mentalni poremećaji, kada porođaj deluje kao okidač. Depresivna faza bipolarnog poremećaja, šizofrenije i endogene depresije može imati rane manifestacije nakon porođaja.

Verovatni faktori depresije posle porođaja:

Promene u koncentraciji hormona

Za period nakon rođenja deteta karakteristične su promene u koncentraciji različitih hormona: progesteron, estrogen i prolaktin. Poslednji doprinosi nastanku proizvodnje mleka. Postoje i druge promene u telu, jer posteljica više nije deo endokrinog sistema. Kao rezultat hiperprolaktinemije (povećane koncentracije prolaktina), osetljivost žene na zadovoljstvo se smanjuje, odnosno može da se javi anhedonija, stanje u kojem pojedinac ne može da iskusi potpuno zadovoljstvo.

U slučaju ispoljavanja mentalnih poremećaja nakon porođaja, neophodno je prebaciti novorođenče na veštačko hranjenje. To se radi kako bi se zaustavila proizvodnja prolaktina u telu majke, kao i da se spreči ulazak lekova od majke u telo deteta.

Genetička zavisnost

Ukoliko je neka vaša rođaka patila od postporođajne depresije velika je verovatnoća da će se ovo i vama dogoditi.

Pritisak od odgovornosti

Prvih meseci nakon rođenja deteta, posebno ako je to prvo dete, ženi je teško prilagoditi svim njegovim potrebama, pružanju dovoljno brige detetu i ispravno reaguje u različitim situacijama. I to nije lak zadatak i ako majka nije emocionalno stabilna, ona može da razvije depresiju zbog moralne i mentalne iscrpljenosti.

Loša situacija u porodici

Kada neki član porodice često ulazi u konflikte ili je anksiozan to uveliko pogoršava već uzdrmano stanje žene koja je tek rodila. Ona postaje podložnija nastanku depresije zbog "teške atmosfere" i negativnih emocija.

Žena nakon porođaja treba da se podržava na svaki način, dobije neophodnu pomoći u brizi o deci i pažnju kada je reč o njenim osećanjima i emocijama. Kod prevencije depresije veoma važnu ulogu igra ljudski faktor, odnoso okruženje mlade majke.

Kada loše raspoloženje traje duže od dve nedelje i ne prođe, već naprotiv, još više se pogoršava, onda žena treba da poseti lekara.

Domaći lek za obnavljanje hrskavice: Bol iz kolena i kičme nestaje za 10 dana!

foto: Profimedia

Depresija tokom menopauze

U periodu od 40. do 50. godine, žena gubi sposobnost da rađa kao rezultat "iscrpljenosti" jajnika. Počinju duboke promene u hormonskoj regulaciji, menja se nivo estrogena, i neprijatan, a ponekad i težak period za svaku ženu - menopauza. Psihološki, ovo je veoma težak trenutak, jer žena razume da više ne može da postane majka i njeno telo ubrzano stari. Posebnu gorčinu ovog perioda osećaju oni koji nikada nisu izgradili porodicu i nisu spoznali majčinstvo.

Postoji direktna veza između nivoa estrogena i serotonina. Mala količina estrogena utiče na serotoninski sistem, koji menja afektivnu (emocionalnu) sferu osobe. A ako je koncentracija ovog hormona niska, onda dolazi do pada raspoloženja, nerazumne anksioznosti, depresije, melanholije, straha i panike. Neurotransmiter serotonin formira se kroz aminokiselinu triptofan iz estrogena.

Estrogenski receptori su raspoređeni po celom organizmu. Oni su u koži i sluznici, srcu, masnom tkivu, mozgu. Zbog toga, tokom patološke klimakterije, javljaju se abnormalnosti u ovim organima i tkivima, što dovodi do suvoće kože i sluzokože, visokog krvnog pritiska, pojačanog rada srca i povećanje težine. Probavni sistem takođe je na udaru: javlja se mučnina, konstipacija kao i bol u abdomenu.

Nizak nivo estrogena doprinosi depresiji sa višestrukim somatskim simptomima koji su gore navedeni, što ga pogoršava. Tu je i poremećaj spavanja, poremećaj pamćenja, povremena vrtoglavica, iznenadni talasi toplote. Uz ove simptome, depresija postaje sve izraženija i stanje žene se pogoršava.

Ali nije sve tako crno, jer depresija može da se leči, raspoloženje žene se poboljšava i ona opet može da oseti sreću!

Od velike važnosti u lečenju depresije je životna sredina, a posebno situacija u porodici. Žensko telo je složeno i višestruko, ima svoje karakteristike. Veoma je važno pokazati pažnju, brigu za ženu i tretirati takve promene hormonskog porekla sa razumevanjem. Samo u pozitivnom i prijateljskom okruženju, žena će ponovo postati aktivna i vesela.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs