Eliksir zdravlja

Smanjuje rizik od razboljevanja: Alkalna voda je odlična za ceo organizam! (RECEPT)

S vremena na vreme pripremite ovu vodu kako biste pomogli svom telu

Fitnes & Nutricija
14:15h Autor:
Smanjuje rizik od razboljevanja: Alkalna voda je odlična za ceo organizam! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Da li ste znali da voda iz slavine može da bude puna hlora, dioksina, arsena, žive, pa čak i farmaceutskih preparata?

Osim što nema ovih otrovnih hemikalija, alkalna voda je odlična za obnavljanje kiselinsko-baznog balansa u telu. Kiselost ili acidoza je akumulacija slobodnih radikala u telu. Kada ih ima previše, povećan je rizik od hroničnih bolesti. Međutim, toksini i patogene bakterije ne mogu da napreduju u alkalnom okruženju. Održavanje alkalne sredine u vašem telu je prvi korak ka zdravlju. Zato vam preporučujemo da sami napravite alkalnu vodu.

Soda bikarbona, limun i so su ključni sastojci koji svaku vodu pretvaraju u alkalnu.

Vaše telo doživljava veliki napor kako bi održao alkalnu sredinu u vašim ćelijama. Međutim, raznim hemikalijama i konzervansima koji se dodaju kozmetici i proizvodima za čišćenje u domaćinstvu, uz zagađenje životne sredine, stresa, nedostatka sna, loše ishrane i pušenja, mogu da poremete njegove aktivnosti. Niska alkalnost ćelija može da oslabi vaš imuni sistem i dovede do hroničnih bolesti.

foto: Profimedia

Prednosti konzumiranja alkalne vode

S vremena na vreme pripremite ovu vodu kako biste pomogli svom telu. Alkalna voda ima brojne zdravstvene beneficije, uključujući:

1. Održava zdravlje creva

Alkalna voda ima dezinfekciona svojstva, štiti probavni sistem od neželjenih mikroorganizama koji mogu da utiču na kolonije korisnih bakterija u crevima. A pošto je 70% vašeg imunog sistema u stomaku, trebalo bi da vodite računa o njegovom stanju.

2. Smanjuje rizik od dijabetesa i Alchajmerove bolesti

Smanjenjem glikacije i oštećenja jetre, možete da se zaštitite od dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

foto: Shutterstock

3. Ubrzava oporavak nakon intenzivnog treninga

Zbog visokog sadržaja mineralnih materija, alkalna voda smanjuje reakciju laktata u krvi i ublažava kardio-respiratorni stres koji nastaje nakon intenzivnog fizičkog napora. Prednost je i brz oporavak, koji će vam pomoći da brže budete spremni za teži trening.

4. Poboljšava stanje celokupnog organizma

Ako patite od glavobolja, lošeg zadaha ili čak nesanice, verovatno se u vašem telu nalazi previše kiselina. Alkalna voda sadrži elemente koji se vežu za slobodne radikale i uklanjaju ih iz tela, tako da ćete se osećati bolje tokom dana.

5. Održava zdravlje kosti

Kada vašem telu nedostaju alkalni minerali, naročito kalcijum ono počinje da uzima rezerve iz kostiju. To može da poveća rizik od preloma, osteoporoze i raznih vrsta bolova.

Međutim, treba da znate da se alkalna voda ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa bubrezima jer višak minerala može da počne da se nakuplja u telu.

foto: Shutterstock

Sastojci:

4 čaše filtrirane vode

1/2 kašičice roze himalajske soli

1 kašičica sode bikarbone

1 iseckan limun

Priprema:

Stavite sve sastojke u posudu, promešajte i ostavite preko noći na sobnom temperaturi. Sutradan voda je spremna za piće!

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs