telo šalje poruku

Ove signale ne smete ignorisati: Alarm da vaša koža vapi za pomoć zbog pada imuniteta!

Na koži se mogu manifestovati promene koje doživljava naš organizam, a jedan od njih je pad imuniteta

Fitnes & Nutricija
20:35h Autor:
Ove signale ne smete ignorisati: Alarm da vaša koža vapi za pomoć zbog pada imuniteta!
Foto: Profimedia

Koža je složen organ u kojem se nalazi imunološki mikrokozmos, ćelije koje pripadaju imunološkom sustavu i odgovorne su za zdravlje kože.

Sam pojam imuniteta označava sposobnost organizma da se odupire infekcijama, bolestima ili nekim drugim biološkim ili hemijskim opasnostima, te se brani od njih.

Njegova glavna uloga je uspostavljanje granica koje će onemogućiti ulazak bakterija, virusa, parazita, štetnih molekula ili otrova.

Ali da bi imunološki sistem tako i funkcionisao, i mi moramo dati svoj doprinos. Izostanak pravilne ishrane ili stalna izloženost psihičkom ili fizičkom stresu mogu znatno umanjiti njegove sposobnosti.

To neće rezultirati samo našom većom podložnošću prehladama ili bolestima koje nisu vidljive na prvi pogled nego i ozbiljnim kožnim oboljenjima.

"Naročito u hladno vreme imunološki sistem se menja i naša koža pokazuje znakove jake suvoće, svraba ili pogoršanja osnovnih bolesti kao što je atopijski dermatitis ili vulgarna psorijaza, a može postati i otvorena zona za delovanje patogenih čestica", kaže dr. Nola.

Travari otkrili: Ovaj specijalni eliksir leči sve kožne bolesti! (RECEPT)

foto: Profimedia

Izloženost stresu treba shvatiti ozbiljno

Spoljni zimski uslovi nisu jedini koji utiču na pojavu dermatitisa. Stalna izloženost stresu jedan je od najvećih faktora koji može drastično narušiti zdravlje kože.

Štaviše, prema nekim istraživanjima, čak je 80 posto svih bolesti modernog doba rezultat izloženosti stresu. To je prepoznala i dermatologija pa se unutar nje razvila i zasebna grana, psihodermatologija, koja se bavi uticajem naših osećaja na kožu.

Kada je u pitanju koža, ona je povezana sa živčanim završecima moždanih ćelija pa se zato gotovo sve naše emocije mogu videti i na njoj. U stanju stresa telo proizvodi kortizol, koji na neki način uništava kolagenska vlakna, crpi vlagu iz kože i pospešuje nastanak upalnih procesa kože.

Pridodamo li tome i neadekvatnu ishranu i time smanjen nivo imuniteta, rezultat mogu biti ozbiljna kožna oboljenja poput ranije spomenutog atopijskog dermatitisa, seboroičnog dermatitisa, psorijaze i drugih.

Ključna uloga ishrane i vitamina D

Da bismo sprečili takva stanja ili ubrzali proces ozdravljenja, jednom kada nam je dijagnostifikovana neka od navedenih kožnih bolesti, treba obratiti veliku pažnju na ishranu i dovoljno unošenje vitamina D.

Poznato je da ishrana deluje na imunitet jer pothranjene osobe ili osobe koje ne konzumiraju zdravu hranu lakše podležu infekcijama.

Stoga, ako želimo osnažiti svoj imunitet, treba birati namirnice koje su bogate nutrijentima – proteinima i „dobrim" masnoćama.

"Svakako tu treba dodati antioksidanse, prebiotike i probiotike. Kada oni nisu prisutni, javljaju se problemi s kožom", napominje dr. Nola.

Jednu od bitnijih uloga ima vitamin D, koji jača imunitet, obnavlja kožu tako da deluje na formiranje zaštitne barijere kože. Vitamin D ima ulogu u stvaranju i regulisanju antimikrobnih paptida te tako deluje na otpornost kože na infekcije.

"Snižene vrednosti vitamina D imaju svoju ulogu u patogenezi atopijskog dermatitisa, psorijaze i nekih drugih bolesti kože, npr. vitiliga i morfeje, kao i ulogu u starenju kože", govori dr. Nola.

Čuva zdravlje kostiju i smanjuje depresiju: Vitamin D je moćni suplement, leči ovih 5 bolesti!

foto: Shutterstock

Vitamin D može da se „dobije“ boravkom na suncu, ali ako vam je dijagnostifikovana kožna bolest, preporučuje se da ga uzimate i u obliku kapi koje se mogu dobiti isključivo na recept. Bez recepta možete konzumirati vitamin D u obliku kapsula iz ulja riblje jetre.

Takođe je bitno da u svoju ishranu unesete namirnice koje sadrže vitamin D poput šampinjona, punomasnog jogurta, pomorandže, tune, lososa.

Ali svakako je najvažnije da naučite kako se brinuti za sebe i nositi se sa stresom. Pokušajte naći svoj izduvni ventil, nešto što će vas veseliti na kraju svakog radnog dana.

Svakako mogu pomoći joga, trčanje, šetnja sa psima ili bilo koja druga fizička aktivnost, kao i uživanje u hobijima i druženje s najmilijima.

Kombinacija toga, ishrane i pravilne nege kože prepisanim lekovima doprineće bržem ozdravljenju.

Domaći lek za jačanje imuniteta: Vitaminska bomba uz koju će vas sve sezonske bolesti zaobići! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs