obratite pažnju

Jako je važno: Doktorka savetuje kako da se izborite sa virusom i rešite dosadnog kašlja!

Uz kašalj, najčešći simptom je i bolno upaljeno grlo koje često otežava gutanje sline i hranr

Medicina
15:04h Autor:
Jako je važno: Doktorka savetuje kako da se izborite sa virusom i rešite dosadnog kašlja!
Foto: Profimedia

Sa dolaskom hladnijeg vremena virusi i prehlade su sve učestalije. Kada se razbolimo obično nas muči dosadni kašalj, koji je najčešći simptom bolesti disajnih puteva.

Doktorka medicine Ksenija Krajina Pokupec kaže da je bitno razlikovati produkativan od suvog kašlja.

"Kod produktivnog, odnosno vlažnog kašlja, prisutno je iskašljavanje gušćeg ili ređeg sadržaja koji dolazi iz upaljenih sinusa ili upaljenih bronhija. Iz sinusa se sekret cedi prema dole, odnosno prema grlu.

Iskašljavanje sadržaja razlikuje produktivni kašalj od suvog koji je najčešće uzrokovan respiratornim virusima i i naporan za organizam jer imamo osećaj da nas grlo pecka, boli i grebe, kao da nam stalno nešto smeta, pa ga treba iskašljati iako ne izlazi nikakav sadržaj", objašnjava dr. Krajina Pokupec.

Domaći sirup leči i najuporniji kašalj: Samo tri sastojka za najbolji lek! (RECEPT)

foto: Profimedia

Kod prisutnih bolova preporučujem da pijete čaj od nane, anisa i komorača koji će smiriti bolove", tvrdi dr. Krajina Pokupec.

Nana sadrži eterično ulje s mentolom, a mentol je anestetik. Čaj treba da bude mlak ili hladan, na sobnoj temperaturi, kako bi vas rashladio i smirio upalu i bol upaljenog grla, nastavlja ona.

Na jesen i zimu treba se dobro zaštititi od hladnoće prikladnom odećom i izbegavati gužve, kao i stajati na udaljenosti od ljudi koji kašlju.

Osim domaćih recepata, pomoći će i inhalacije. U prostor u kojem najviše boravite nakapajte na tepih eterična ulja bora, lavande, matičnjaka i nane (ili nešto od toga). Ujedno ih možete namočiti i na vrhove jastuka pa ćete celu noć biti okruženi lekoviti biljkama i inhalirati se, a da vam to ne predstavlja nikakav problem.

Inhalacije ne moraju biti naporne i klasične. To znači da eterična ulja nakapate u posudu vruće vode ili čaj od kamilice ili majčine dušice i pokrijete glavu peškirom.

Deca to u pravilu ne vole, a malu decu, mlađu od tri godine, ne smete inhalirati eteričnim uljem mente. Sve lekovite materije biće u krvotoku za desetak minuta i lečiti kašalj.

Limun- Visoke doze C vitamina u limunu jačaju imunitet i smanjuju upalu. Dodajte ga u čaj ili napravite limunadu.

Zašto kašalj traje i kad prehlada prođe: Da li je vreme da posetite pulmologa?

foto: Profimedia

Đumbir - Ima protivupalna svojstva i jača imunitet. Tokom prehlade dodajte ga u jelo ili pripremajte kao čaj.

Saveti:

Pušački kašalj: Nemojte odlagati, nego se što pre javite lekaru. Kašalj pušača upućuje na upalu bronhalne sluznice koju uzrokuju štetni sastojci iz duvanskog dima.

Svaki pušač koji 'mokro' kašlje ili pritom iskašljava trebalo bi da obavi pulmološki pregled u svrhu ranog otkrivanja KOPB-a (hronične opstrukcijske bolesti pluća) ili raka pluća, što su najčešće plućne bolesti kod pušača. One se mogu lečiti samo ako su otkrivene na vreme.

Spavajte bolje - barem sedam sati dnevno

Važan faktor u oporavku od virusa je i spavanje. Ako imate problema s disajnim putevima, više se odmarajte. To će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje, te u sprečavanju daljih komplikacija i širenja zaraze. Važno je da se dobro naspavate, od sedam do osam sati.

Nemojte piti vodu pred spavanje: Nije uopšte naivno, evo koje bolesti možete da dobijete!

foto: Shutterstock

Tokom sezone virusa perite ruke što češće

Stručnjaci tvrde da je najefikasniji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju bolesti poput prehlade i gripa redovno i učestalo pranje ruku, naročito nakon vožnje sredstvima javnog prevoza ili nakon kontakta s prehlađenom ili bolesnom osobom.

Trljajte ih 15-20 sekundi, a ako je moguće, operite ih do laktova te ruke držite dalje od usta.

Ne grizite nokte i ne trljajte oči rukama. Čistima ih možete očuvati i uz pomoć dezinfekcijskih gelova ili maramica, naročito ako se svakodnevno vozite autobusom ili tramvajem.

Kašalj može da nas povredi i to ozbiljno: 7 nimalo naivnih primera!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs