morate da znate

Obratite pažnju: Važne činjenice o proširenim venama i kako da ih se rešite!

Zbog posla koji obavljaju mnoge žene su osuđene da dugo stoje ili sede ceo dan. Posledica toga mogu biti proširene vene

Medicina
18:51h Autor:
Foto: Profimedia

Proširene vene muče mnoge žene i ne biraju godine. Najčešće se javlja kod žena koje su gojazne, rađale su više puta ili su nedovoljno fizički aktivne.

Ako se na to doda i genetska predispozicija, definitivno bi trebalo da preduzmemo određene korake kako bi izbegle pojavu proširenih vena, čiji je sistem u nogama vrlo delikatan.

Istraživanja pokazuju da svaka peta žena i svaki šesti muškarac stariji od 18 godina imaju probleme sa venama. Vidljiva posledica toga su proširene vene - debele, plavkaste vene koje se naziru ispod kože na nogama.

Proširene vene nastaju kada se krv skuplja u veni, umesto da bude potisnuta nazad prema srcu. Bilo koja vena može da postane varikozna, ali najčešće su zahvaćene vene nogu i stopala. To je zato jer stajanje i sedenje povećavaju pritisak u venama u donjem delu tela.

Kako sam izlečio proširene vene za 2 dana: Besplatan i proveren lek!

foto: Profimedia

Varikozne vene se javljaju kod ljudi koji dugo stoje ili sede. Manjak vežbanja, trudnoća i sedenje sa prekrštenim nogama mogu dodatno da pojačaju problem.

Ako ne lečite vene pravilno, mogu se pojaviti komplikacije poput oticanja, bolova, svraba, grčeva i osećaj težine u nogama. Operativni zahvati su mogući, ali uvek je zdravije sprečiti takve probleme na vreme, nego ih lečiti.

Ishrana

Veliko olakšanje za vaše noge i sistem vena je normalna težina. Ako se mnogo krećete i bavite sportom, lakše ćete postići i održati normalnu težinu.

Osim toga, dobro pazite na ishranu. Treba da imate uravnoteženu ishranu sa laganom hranom, sa malo masnoća i mnogo vitamina. Mnogo svežeg voća, povrća, više obroka sa ribom, a manje kobasica, masnog mesa i punomasnih sireva.

Za vene su vrlo važne balastne stvari poput voća, povrća i žitarica. Na taj način ujedno pospešujete brže izlučivanje štetnih materija iz organizma. Vitamin C pomaže u učvršćivanju zidova krvnih sudova. Kako bi krv lakše tekla venama, trebalo bi da pijete minimum dva litra tečnosti dnevno. Toga se naročito pridržavajte ako već imate slabe ili proširene vene. Takođe, trebalo bi da izbegavate preterano sunčanje, vruće kupke ili saunu.

Korov koji svi bacamo: Ova biljka uklanja najuporniji celulit, proširene vene, ispucale kapilare! (RECEPT)

foto: Profimedia

Potpora za vene

Ako mnogo vremena provodite u avionu ili automobilu ili ako ste u drugom stanju, venama možete da pomognete kompresijskim elastičnim čarapama. Ove čarape možete naći u raznim bojama i modernog dizajna.

Izbegavajte usku odeću koja onemogućava normalan protok krvi, ali i visoke potpetice. Isto tako dok sedite nemojte da stavljate nogu preko noge.

Izbegavajte dizanje teških stvari kojim ćete dodatno pojačati pritisak u nogama.

Ukoliko povremeno osećate bolove u nogama ili vam one otiču, bilo bi dobro da obavestite svog lekara da vam pregleda vene, a on će vas dalje savetovati.

Vežbanje umesto operacije

Najlakši način da izbegnete probleme sa venama je hodanje ili ležanje umesto sedenja ili stajanja. Mnogovežbanja i gimnastika za noge pomoći će vašim venama da pospeše cirkulaciju. Dobro izgrađena muskulatura nogu pomaže učvršćivanju vena: sa svakim korakom mišićna pumpa pomaže da se tera krv iz nogu.

Preporučuje se intenzivno vežbanje poput vožnje bicikla, plivanja ili džoginga dva puta nedeljno po pola sata. Kako bi rasteretili vene, podignite

noge na jastuke kad god ste u prilici.

10 ključnih saveta stručnjaka: Proširene vene mogu biti prošlost!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...