Boja masline nema nikakve veze s tim koje je vrste. Zelene masline su ubrane nezrele i menjaju boju sazrevajući, od crvenkasto smeđe do crne kao tinta.
Nezrele zelene masline su čvrste i umerenog ukusa, dok su crne jače. Ali zrele ili nezrele, ubrane masline su gorke.
Kako bi postale ukusne, moraju prvo mesecima provesti u salamuri.
5 zdravih namirnica koje sadrže više masti od krofne: Masline nisu jedine!
Neki proizvođači, međutim, nastoje premostiti dug proces sazrevanja i zelene masline boje dopuštenim veštačkim bojama, poput železovog glukonata.
Bojenje maslina je zakonski dopušteno, ali to mora biti jasno istaknuto na deklaraciji proizvoda.
Da li je maslina obojena ili ne, vidi se po koštici. Crna maslina ima i crnu košticu.
Sve blagodeti lista masline: Pominje se čak i u Bibliji, a evo šta sve leči!