Korisno znati

5 zdravih namirnica koje sadrže više masti od krofne: Masline nisu jedine!

Ove namirnice, iako zdrave, sadrže više masti od zloglasne krofne sa glazurom, koja inače sadrži 14 grama masti
Nutricija 07.09.2014. - 22:52h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Thinkstock

Ako vas termin mast asocira samo na negativnu stranu ukusne hrane, niste u pravu. Naime, masti su veoma korisne, a naročito dobre koje nas čine sitim i utiču povoljno na naše zdravlje, piše Stvarukusa.rs.

 

Ove namirnice, iako zdrave, sadrže više masti od zloglasne krofne sa glazurom, koja inače sadrži 14 grama masti, piše womanshealthmag.com.

 

Pola avokada
Svaka polovina avokada u proseku sadrži 15 grama masti. Ipak, od tih 15 grama, 10 čine mononezasićene masti koje povoljno utiču na nivo holesterola. Takođe, ove masti mogu sprečiti taloženje masnih naslaga na stomaku.

 

OVDE saznajte sve o dijeti prema krvnoj grupi.

 

Dve kašičice putera od kikirikija

Ako se ograničite na samo dve kašičice kikiriki putera, unećete 16 grama masti, od kojih je polovina mononezasićenih. Takođe, konzumiraćete i oko četiri grama polinezasićenih masti koje mogu da smanje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.

 

Trideset grama kokosa

Skoro svih 18 grama masti koje se nalaze u ovoj namirnici su zasićene masti. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da i zasićene masti mogu povoljno da utiču na zdravlje.

 

OVDE saznajte sve dobrobiti primene čudesne sode bikarbone!

 

Tri velika jajeta

Unećete skoro 14 grama masti ukoliko pojedete doručak od tri jajeta. Ta količina masti se podjednako deli na zasićenu, nezasićenu, mononezasićenu i polinezasićenu.

 

12 maslina

Ova količina maslina sadrži oko 15 grama masti, a većinu čine mononezasićene masti. Masline, kao i ostale ranije navedene namirnice, sadrže i mnoge korisne materije, što se ne bi moglo reći za krofnu.

 

Počastite se jednom vitaminskom dozom - više o tome saznajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...