Danas je teško odabrati zdrave namirnice, jer povrće i voće koje je navodno zdravo takođe je tretirano raznim otrovima i peticidima.
Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spanać, celer, paradajz i paprika, a kupus, luk i patlidžan nalaze se pri dnu liste o štetnosti.
Jagode, nektarine, jabuke, breskve, trešnje i grožđe, baš tim redosledom sadrže količinu stvari koje štete namirnicama, ali i ljudima.
Naučnici upozoravaju: Koliko su pesticidi zapravo štetni i šta rade našem telu?
Evo kako da rešite ovaj problem nataloženih toksina
Soda bikarbona, so i limun su najdelotvorniji
- U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte dve kašičice soli
- Kada se otopi, u lonac stavite i namirnice.
- Potopite ih i ostavite da stoje tako 15 minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i kupusa, brokolija i karfiola, ali ne i za pečurke, jer će se napiti vode.
Za delotvorno uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone
- Sastojke možete da pomešate i stavite u sprej s raspršivačem
- Isprskajte namirnice, pa ih isperite nakon desetak minuta.
Ako su jabuke i citrusi premazani voskom kako bi im se produžio rok trajanja, nije dovoljno samo ispiranje. Koru treba da ogulite zbog opasnosti od mikroorganizama koji se skrivaju pod korom.
Najlekovitije voće na svetu: Zašto ove jeseni ne treba da preskačete nar!