Iz ženskog ugla

Vodič kroz žensko telo: Ovo su najvažniji hormoni za vaše zdravlje!

Da bi organizam pravilno funkcionisao, potrebna je dobra međusobna usklađenost mnogih procesa

Medicina
13:04h Autor:
Vodič kroz žensko telo: Ovo su najvažniji hormoni za vaše zdravlje!
Foto: Shutterstock

Tiroidni hormon

Stvara ih štitna žlezda. Oni utiču na rast i sazrevanje, sintezu proteina, brzinu sagorevanja kalorija, ubrzavaju razgradnju masti, a imaju ključnu ulogu i u razvoju nervnog sistema.

Simptomi i rešenja

Postoje simptomi koji su karakteristični za višak, manjak ili nedostatak nekog od hormona. U nekim situacijama simptomi su atipični, gotovo neprimetni ili nedovoljno izraženi. Tako može da se desi da nam neke ozbiljne bolesti (kao što je dijabetes) dugo budu neprepoznate.

Povećano lučenje hormona štitne žlezde može dovesti do pojave prepoznatljivih simptoma: gubitka telesne težine, osećaja slabosti u mišićima, drhtavice, ubrzanog lupanja srca... Ovo je svakako razlog da se obratite lekaru.

Ne propustite: Čudesni ruski melem: Leči skoro sve bolesti a potpuno je prirodan! (RECEPT)

Nizak nivo kortizola i tiroidnih hormona, s druge strane, dovodi do osećaja hroničnog umora, usporenja metabolizma, pospanosti, rasejanosti, povećanja telesne težine...

foto: Profimedia

Problem može da bude na nivou hipofize ili štitne žlezde

Hipofiza je žlezda u mozgu. Ovo se može desiti i zbog pada imuniteta. Naravno, poseta lekaru se podrazumeva, a vi sami možete da preduzmete određene mere da biste pojačali imunitet, kao što je uvođenje pojačane ishrane bogate proteinima i vitaminima uz obavezno odmaranje.

Izostanak menstruacije, uz isključenje trudnoće može biti rezultat odstupanja različitih hormona.

Prolaktin

Previsok nivo hormona prolaktina može biti jedan od uzroka gubitka ili poremećaja menstrualnog krvarenja. On se povećano luči tokom trudnoće kako bi pripremio telo za dojenje (i u periodu dok majka doji). Ako se pojavi visok nivo van trudnoće i perioda dojenja, uzroke treba tražiti na nivou hipofize. Problem se najčešće rešava davanjem adekvatnih lekova, a neretko i operativnim putem.

Svetski poznat kardiohirurg tvrdi: Ovo su najzdravija ulja za kuvanje!

foto: Profimedia

Česti stresovi, neredovna ishrana i preterano vežbanje može takođe dovesti do gubitka ciklusa. Koji god da je uzrok u pitanju, potrebno je javiti se lekaru, jer dugotrajan izostanak menstruacije može višestruko škoditi vašem zdravlju.

Učestala pojava gladi, žeđi, kao i učestalo mokrenje mogu biti pokazatelj neregulisanog nivoa šećera u krvi, tj. nedovoljnog lučenja insulina iz pankreasa.

Za prevenciju ove bolesti - dijabetesa od velike važnosti su način ishrane, životne navike i fizička aktivnost. Ovo je posebno važno za osobe koje imaju genetsku predispoziciju s obzirom na to da je jedan oblik dijabetesa nasledan. Povećanom riziku od obolevanja od ove bolesti izložene su i žene koje su u trudnoći imale šećernu bolest.

foto: Profimedia

Kada dođe do drastičnog povećanja kilaže dolazi do promene ravnoteže između estrogena i testosterona tako što se nivo testosterona povećava, a estrogena smanjuje. Ovo može da izazove pojačano lučenje lojnih žlezda što za rezultat ima brže mašćenje kose i kože i pojavu akni i bubuljica.

Prvo i osnovno je smanjenje kilaže i regulisanje metabolizma, a ako ovo ne da očekivane rezultate - uvođenje hormonske kontraceptivne terapije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs