Iz ženskog ugla

Vodič kroz žensko telo: Ovo su najvažniji hormoni za vaše zdravlje!

Da bi organizam pravilno funkcionisao, potrebna je dobra međusobna usklađenost mnogih procesa

Medicina
13:04h Autor:
Vodič kroz žensko telo: Ovo su najvažniji hormoni za vaše zdravlje!
Foto: Shutterstock

Hormoni predstavljaju prenosioce ovih poruka putem krvi i na taj način pomažu normalno funkcionisanje organizma. Ukoliko vaše telo proizvodi premalo ili previše nekog hormona, dolazi do njihovog disbalansa u organizmu koji prouzrokuje probleme. Do ovoga može doći iz različitih razloga, a stres je jedan od okidača pošto su hormoni vrlo osetljivi na njega, piše Cosmopolitan.rs.

Adrenalin

Ovo je jedan od hormona stresa. Usled nelagodne situacije dolazi do njegovog ubrzanog lučenja koje se prepoznaje tako što osećamo ubrzan rad srca, preznojavanje, zenice se šire... Njegova uloga je da pripremi naše telo za izbegavanje opasne situacije ili za odbranu od nje.

Kortizol

Ovo je još jedan hormon koji je usko povezan sa povećanim stresom. Njegova uloga je da opskrbi telo energijom kada nam je ona najpotrebnija, odnosno kada smo pod presijom.

Insulin

Proizvodi ga pankreas i služi za regulisanje nivoa šećera u krvi. Manjak insulina dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi pa je tako potrebno nadoknaditi insulin medikamentima i uvesti određene promene u ishrani i načinu života.

Uzroci bola u vagini: Žene, dobro obratite pažnju!

foto: Profimedia

Testosteron

Hormon veoma bitan za seksualnu funkciju. Imaju ga i žene i muškarci, s tim što muškarci proizvode 7 do 8 puta više testosterona nego žene. Njegova uloga povezana je sa mišićnom i koštanom masom, kao i rastom dlaka.

Estrogen

To je polni hormon koji igra važnu ulogu u regulisanju menstrualnog ciklusa, plodnosti i ženstvenog izgleda pripadnica lepšeg pola.

Progesteron

Ovaj polni hormon proizvode jajnici i ima ulogu da pripremi matericu za eventualnu trudnoću i zato njegova proizvodnja dominira u drugoj polovini ciklusa.

Prva pomoć kod uboda pčele ili ose: Ovaj genijalni trik svako treba da zna!

foto: Profimedia

Nastavak pročtajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs