Veoma čest simptom

Uzroci bola u vagini: Žene, dobro obratite pažnju!

Još jedan razlog zašto je važno redovno posećivati ginekologa

Medicina
Autor:
Foto: Profimedia

Bol u vagini nije tako retka pojava kao što ste možda pomislili. Javlja se u nekoliko različitih oblika - kao probadanje, sevanje i kao izuzetno jak konstantan bol, ali kako god da je, ovaj simptom ne bi trebalo da ignorišete!

 

Postoji šest razloga zbog kojih može da se javi bol u predelu vagine:

 

1. Gljivične infekcije

 

Najčešći simptom gljivične infekcije zapravo je svrab ili osećaj pečenja, ali može se javiti i kao veoma jak bol. Razlog tome jeste to što gljivice mogu da pogode i unutrašnji deo vagine.

 

2. Seksualno prenosive infekcije

 

Herpes, hlamidija, gonoreja - bilo koja vrsta seksualno prenosive infekcije može da izazove bol u vagini. Ipak, najčešći je kod herpesa, koji pogađa čak jednu od 6 žena! 

 

40% žena ne menja gaćice svaki dan: Igrate se za 5 strašnih posledica!

foto: Shutterstock

3. Suvoća vagine

 

Stanje koje se javlja usled nedostatka estrogena i ne javlja se samo kod žena u menopauzi ili postmenopauzi.

 

"Estrogen je hormon koji poboljšava protok krvi do vagine, elastičnost vaginalnih zidova i lubrikaciju vagine. Kada nema dovoljno estrogena u telu, to može da bude veoma bolno", kaže dr Gokan Anil sa klinike Mejo zaWoman's Health.

 

4. Kriv je partner

 

Svaka žena misli da je problem u njoj, ali krivac može da bude i vaš partner, odnosno njegov polni organ. Ako imate bolne odnose, pokušajte da promenite poze, a naročito da izbegnete one koje omogućavaju duboku penetraciju.

 

5. Vulvodinija

 

U pitanju je hronični vaginalni bol kojem ne može ili se jako retko utvrđuje uzrok. Statistika kaže da 9 odsto žena živi sa konstantnim bolom u vagini celog života. Vulvodinija spada u stanja koja nisu dovoljno istražena i jasna, ali lekari veruju da bol dolazi od oslabljenih nervnih vlakana u nekom delu vagine ili vulve.

 

Vagina i neprijatan miris: Zbog čega nastaje i kako ga se rešiti?

foto: Shutterstock

6. Endometrioza ili zapaljenska bolest male karlice 

 

Još jedno zbunjujuće ginekološko stanje koje se veoma teško dijagnostifikuje. Endometrioza nastaje kada najdublji sloj tkiva u materici počne da raste izvan nje - unutar karlične regije, abdomena, čak i pluća. Reč je o izuzetno bolnom stanju.

 

"Zapravo se stvara hronično zapaljenje koje oštećuje okolna tkiva i tako izaziva bol", objašnjava Anil.

 

Zapaljenska bolest male karlice je infekcija materice, jajovoda ili jajnika, koja izaziva bol u vagini. 

 

"Kod ovog stanja može da dođe do oštećenja reproduktivnih organa ili njihovog pripajanja, što uzrokuje hroničnu nelagodu ili bol u predelu vagine", ističe Anil.

 

Za sve navedene uzroke bola u vagini postoji terapija, pa je neophodno da se što pre javite lekaru ako osećate bol u ovom predelu kako bi utvrdio tačan uzrok i prepisao lečenje.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs