Obratite pažnju

Upala pljuvačnih žlezda: 5 najčešćih uzroka, jedan od njih je i tumor!

Medicina
Autor:
Upala pljuvačnih žlezda: 5 najčešćih uzroka, jedan od njih je i tumor!
Foto: Shutterstock

4. Mukokele

Mukokele su cistične materije koje nastaju nakupljanjem pljuvačke ispod sluzokože usta, a izgledaju kao mehurić ispunjen bistrom tečnošću. One nastaju prilikom začepljenja, traume ili povrede izvodnog kanala male pljuvačne žlezde. Uzrok je najčešće mehaničke prirode. Mukokele se mogu smanjivati i same potpuno nestati, tačnije pući, nakon čega se više ne pojavljuju. Ako se to ne dogodi samo od sebe, ili se ponavlja, potrebno je zahvatom omogućiti oticanje pljuvačke. Ranula je mukokela koja se pojavljuje u obliku velikog mehura ispod jezika. Povećava se za vreme jela, a smanjuje između obroka. Nju je potrebno rešiti hirurškim putem.

5. Maligni tumori žlezda

Razlog upale mogu da budu i benigni i maligni tumori pljuvačnih žlezda. Obično će se pojaviti kao tvrda izraslina koja ne boli, a raste unutar jedne od žlezda. Tumor se može pojaviti kod malih i velikih žlezda sluzokože usana, nepca i obraza. Ako primetite pojavu neke čudne izrasline, odmah se obratite lekaru. Maligni tumori uglavnom rastu ubrzano, a u početku su bezbolni. S vremenom se mogu javiti bol i poremećaj funkcije okolnih nerava. Reagujte pre pojave tih simptoma.

Probleme sa pljuvačnim žlezdama leči otorinolaringolog ili hirurg

Dijagnoza bolesti i konkretan uzrok postavlja se na osnovu pregleda, anamneze, laboratorijskih testova, radioloških metoda i ultrazvučnog pregleda.

Vrsta pregleda zavisi od simptoma upale. Lečenje se izvodi konzervativno ili hirurški, u zavisnosti od toga šta stvara tegobe. Potrebno je lečiti osnovni uzrok koji je doveo do poremećaja.

Ako je došlo do opstrukcije kanala, koriste se antibiotici, a ako je situacija otežana, može biti potrebno i hirurško odstranjivanje.

Ima 120 godina, ne pije lekove, puca od zdravlja: Njegova tajna je stvarno čudna! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs