Vodite računa o zdravlju

Simptomi povišenog testosterona kod žena: Ako se ne leči, posledice su opasne!

Nije u pitanju samo pojačana maljavost - kao posledica može da se javi dijabetes, čak i tumor nadbubrežne žlezde ili jajnika
Medicina
16:38h Autor:
Simptomi povišenog testosterona kod žena: Ako se ne leči, posledice su opasne!
Foto: Profimedia

Iako je testosteron uglavnom povezan sa muškarcima, on je samo primarni hormon kod njih. To je androgeni hormon koji se proizvodi u polnim žlezdama muškaraca i žena, s tim što se kod žena on sreće i u nadbubrežnim žlezdama.

Visok nivo testosterona može da se manifestuje kod oba pola, ali je kod žena njegovo pojačano lučenje primetnije. Javlja se se u vidu akni, prestanka menstrulnog ciklusa, izraženog rasta malja i produbljenja glasa.

Endorfin, hormon sreće: Glavni simptomi njegovog nedostatka u organizmu!

Sve ove spoljne manifestacije viška testosterona kod žena zahtevaju određene metode lečenja i održavanja racionalnog nivoa tog hormona. Između ostalog, ove metode uključuju lekove i ishranu.

Bolesti i poremećaji koje kod žena izaziva povišen testosteron

I kod žena i kod muškaraca, testosteron ima važnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama. Mnogi poremećaji i bolesti mogu biti izazvani nepravilnim radom žlezda koje luče testosteron. To su sledeća oboljenja:

- Sindrom policističnih jajnika

- Dijabetes

- Kongenitalna adrenalna hiperplazija

- Poremećaj rada nadbubrežne žlezde

- Gigantizam

Turbo izbacivač loših hormona iz tela: Snižava krvni pritisak, smiruje dušu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Dvarfizam (patuljast rast)

- Akromegalija (preterano lučenje hormona rasta)

- Tumor nadbubrežne žlezde i jajnika

Iako se lečenje može primeniti za neke od znakova bolesti, važno je da lekar dijagnostikuje uzrok visokog nivoa testosterona kod žena.

Dijabetes pod kontrolom

Dijabetes tipa 2 obično dovodi do gojaznosti i prekomerne proizvodnje insulina, što može izazvati jajnike da luče više testosterona. Dijabetes karakteriše smanjenje ćelijske osetljivosti na insulin. Insulinska rezistencija, zajedno sa gojaznošću i sindromom policističnih jajnika, može dovesti do visokog nivoa testosterona kod žena. Potrebno je ispitati nivo glukoze i insulina u krvi kako bi se utvrdilo prisustvo ili rizikod sticanja dijabetesa.

Lekove za smanjenje otpornosti na insulin može lekar da prepiše kao terapiju kako bi pomogao redukciju nivoa testosterona. Ti medikamenti mogu da standardizuju nivoe testosterona i insulina čime će se pomoći u obnavljanju normalnih menstrualnih ciklusa.

Ovo su prvi znakovi dijabetesa: Saznajte na vreme, sačuvajte srce!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pilule za kontracepciju

Značajno je da se redovni menstrualni ciklusi "pokrenu" kako bi se smanjili rizici od raka, jer oni postoje kod karcinoma materice ako se ciklus zaustavlja kod žena pre menopauze, kao rezultat sindroma policističnih jajnika zbog hronično visokog nivoa testosterona. Korišćenje progesteronskih tableta ili pilula za kontracepciju može pomoći u rešavanju ovog problema. Treba imati na umu da dobijanje menstruacije tokom terapije tabletama nije znak da je fertilitet obnovljen. U mnogim slučajevima potrebno je oko šest meseci terapije tabletama za kontrolu rađanja kako bi promene bile vidljive.

Za žene koje imaju hronično visok nivo testosterona, posebno one koje ne boluju od dijabetesa, preporučuju se antiandrogeni tretmani u lečenju. Androgeni su "kolekcija" međusobno povezanih hormona, od kojih je jedan i testosteron, pod čijom se "odgovornošću" nalazi rast muških karakteristika, poput javljanja dlaka na nepredviđenim mestima, dublji glas i slično.

Ishrana

Vrsta hrane koju jedemo utiče na to kako naše telo reaguje. Zbog toga je veoma važno da se sledi određeni režim ishrane koji će pomoći u smanjenju nivoa testosterona, ali i ubrzati oporavak od visokog testosterona. Na primer, proizvodi od soje omogućavaju povećanu proizvodnju estrogena kod žena, što dovodi do uravnoteženog nivoa ostalih polnih hormona.

Kako da aktivirate hormone mršavljenja: Ovako se kilaža skida bez dijete!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Hormonski disbalans koji je usledio viškom testosterona uravnotežava se raznovrsnom ishranom koja obuhvata mlečne proizvode, povrće, voće i meso. Neki od proizvoda koje svaka žena sa problemom visokog testosteronau organizmu treba da konzumira su sledeći:

- Tofu sir

- Mekinje

- Ovas

- Avokado

- Maslinovo ulje

- Semenke i orašasti plodovi

- Riba (losos i skuša)

- Koren sladića

Umor, promena raspoloženja, loš imunitet: Uvedite ovaj vitamin u vašu ishranu što pre!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Koliko je važno šta treba jesti, jednako je bitno i šta izbegavati u ishrani kada se želi postići smanjenje testosterona. U takve namirnice spadaju:

- Crveno meso

- Povrće (rotkvice, brokoli i prokelj)

- Nezasićene masti

- Veštački zaslađivači

- Šećer

- Ugljeni hidrati koji se odmah pretvaraju u šećer

Antistres aktivnosti

Stres izaziva visok nivo testosterona kod žena. Rezultat tome je neuravnoteženost hormonskih nivoa tako što se šalju određeni signali žlezdama koje se primoravaju da povećaju proizvodnju određenih hormona. Ovaj proces zapravo povećava nivo testosterona. Zbog toga je preporuka da se što više uključite u aktivnosti u kojima može da se uživa kako biste se opustili i time smanjili nivo stresa.

Alarm da vam je telo prepuno šećera: Situacija je već kritična, 12 znakova vas upozoravaju!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U takve aktivnosti spadaju šetnja, meditacija, joga, kuvanje i čitanje. Kada se nivo stresa smanji, takođe i nivo testosterona počinje da se redukuje, a nekadašnja hormonska ravnoteža polako se vraća.

Vežbanje

Osim toga što vežbanje pomaže da ostanete u formi, redovna fizička aktivnost može pomoći i u regulisanju nivoa hormona u telu. Svakodnevni, pa i najmanji set vežbi uzrokuje gubitak telesnih masti koje posledično pomažu u smanjenju nivoa testosterona i androgena.

Biljke koje regulišu visok nivo testosterona kod žena

Određene vrste lekovitih biljaka imaju antiandrogene osobine. Iako nije sasvim poznato na koji način ove biljke funkcionišu, naučno je potvrđeno da one smanjuju nivoe androgena. To su konopljika, sladić, crni kohoš, ulje lavande i čaj od divlje nane.

Višak estrogena je okidač mnogih bolesti: Simptomi i prirodno lečenje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs