One žive baš kako treba

U ovoj zemlji nikad nećete videti debelu ženu: 5 tajni najlepših dama na svetu!

Prelepe i vitke zavodnice ovako izgledaju zbog ključnih životnih navika
Lepi & Zdravi
17:00h Autor:
U ovoj zemlji nikad nećete videti debelu ženu: 5 tajni najlepših dama na svetu!
Foto: Shutterstock

Oduvek se govorilo da Francuskinje sve jedu, a izgledaju odlično. Koja je njihova tajna?

Da li su u pitanju dijete ili stil života, pročitajte i saznajte iz ličnog iskustva jedne novinarke!

Elisa Goldenberg, novinarka portala MindBodyGreen, se pre četiri godine preselila u Pariz. Pre nekoliko dana odlučila je da podeli sa svojim čitaocima tajne lepe linije koja krasi žene iz Francuske već decenijama.

"Već nakon kratkog vremena mog boravka u Parizu, shvatila sam da stil života koji sam imala nije održiv - ili dobar za širinu mog struka. Ali, nisam znala kako to da promenim. Živela sam kao lokalac, zar ne? Činilo se da žene iz Pariza, s kojima sam svakodnevno provodila vreme, bez ikakvog truda održavaju besprekornu liniju, predivnu kožu i taj neki seksepil. Ipak, nikad nisam videla da je iko od njih pod stresom zbog toga hoće li stići na popodnevni trening ili da isprobavaju novu dijetu ili nekakav detoks. Bila sam zaintrigirana koja je njihova tajna", piše Elisa.

"Iako ne mogu da tvrdim da sam rešila misteriju, mogu da podelim pet načina kako žene iz Francuske znaju da žive ispravno, i u tom procesu ostaju vitke i srećne:

Zašto Grci nemaju pritisak, holesterol, ni višak kilograma: Ovo je najzdravija ishrana na svetu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Za Francuskinje je ključna umerenost

Iako je francuska kuhinja poznata po svojim kremastim umacima, sirevima, dekadentnim desertima i divnim vinima, Francuzi ne jedu stalno takvu hranu. A kad je jedu, jedu male porcije, dovoljne da zadovolje želju. Isto tako, žene iz Francuske sebi ne uskraćuju ponekad neku poslasticu. Francuska kuhinja je jako bitna stavka u životu tih ljudi, deo je kulture i regionalni ponos, ali to ne znači da će svaki obrok biti kao gozba. Ali, vino je deo svakog obroka, ponovo umereno. Pije se jer pruža zadovoljstvo, polako i umereno.

2. One jedu pravu hranu

Retko ćete u francuskim prodavnicama pronaći nemasnu ili dijetalnu hranu. Francuzi preferiraju punomasnu hranu, maslac, pavlaku, sve vrste sireva i dobar komad mesa. Ali to ima smisla, jer neobrađena hrana ima puni ukus i zadovoljavajuća je, pa je se i manje pojede za obrok. Ovako Francuskinje održavaju svoje zdravlje, među njima se retko vidi da neko ima "potrebu" za slatkim ili masnim, a obroci se sastoje od hrane koja nije prerađena. Meso i riba uz dodatak povrća je obrok koji se najčešće vidi na stolu. Čak i maloj deci se poslužuje prava hana, a ne kašice, i od najmlađe dobi ih se uče da jedu kašikom i viljuškom.

3. Obrok služi za odmor i za uživanje u društvu porodice i prijatelja

Retko ćete videti Francuze da jedu brzu hranu, njima je ručak kao gozba. U hrani se polako uživa, a vreme se koristi kako bi se socijalizovali i odmorili. Porodični ručak nije samo hrana za telo, nego i za dušu i um. Tipični francuski obrok traje nekoliko sati i uključuje žive razgovore i debate.

Jedite dinju na prazan stomak što češće: Može da izleči sve, od prehlade do visokog pritiska!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Francuskinje se fokusiraju na užitak

Jedna od ključnih stvari u zdravom životu žena u Francuskoj je i fokus na užitak, u svemu što radite, pa tako i u hrani. Filozofija je jednostavna - ako jedeš nešto što te ne zadovoljava, nije fino ili dovoljno, nije dobar obrok. Treba jesti hranu koja će ostaviti iza sebe osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. A sve se svodi na ravnotežu. Ako im se jako jede slatko, smanjiće količinu ostale hrane koju će pojesti, ali će uživati bez griže savesti u desertu. Ako jedete hranu koja hrani vaš organizam i zbog koje se dobro osećate, nećete imate prohteve za nezdravom hranu koja samo momentalno zadovolji vaše želje i potrebe.

5. Žene u Francuskoj uvek idu peškeIako je zadnjih par godina u Parizu otvoreno mnogo prostora za vežbanje i jogu, Francuskinje će teško radnim danom nakon posla da se odluče na vežbanje. Radije će nakon posla prošetati po gradu i priuštiti sebi neku sitnicu. One svuda idu peške i to je jedna od tajni njihove lepe linije. U Parizu retko ko ima auto, a grad je prelep za šetnju i sve je relativno blizu. Česte šetnje, ali i obavljanje svih poslova peške, ispadne puno kretanja dnevno", zaključila je novinarka.

Šta jedan jedini minut trčanja radi vašem telu: Sve žene ovo treba da znaju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs