Proverite

Evo šta višak ušne masti govori o vašem zdravlju!

Uši proizvode ušnu mast (cerumen) kako bi se uši zaštitile od prljavštine, stranih čestica, pa čak i od mikroorganizama

Medicina
12:01h Autor:
Evo šta višak ušne masti govori o vašem zdravlju!
Foto: Shutterstock

Uši proizvode mast koja se stručno naziva cerumen i ona ih štiti. Međutim, dešava se da proizvodnja te materije bude preterana. Šta uzrokuje višak ušne masti i kada je potrebno posetiti lekara?

Uši imaju važnu ulogu u ljudskom telu. Proizvode ušnu mast (cerumen) kako bi se uši zaštitile od prljavštine, stranih čestica, pa čak i od mikroorganizama.

Ušna mast kao svojevsrni premaz štiti ušni kanal od iritacija koje mogu da budu da se jave iz raznih razloga. Uobičajeno je da se ušna mast prirodno proizvede, a isto tako i prirodno eliminiše. Međutim, kada postoji višak cerumena u ušima mogu se javiti izvesni problemi. Prekomerna ušna mast može da se stvrdne i blokira ušni kanal, pa je zato važno znati šta sve može da uzrokuje višak cerumena i kako se sa njim treba nositi.

Evropska komisija: Od 2019. zabraniti štapiće za uši, slamčice i balone

Šta uzrokuje višak ušne masti?

Prekomerna proizvodnja cerumena može da se dogodi iz nekoliko razloga. Neki od njih mogu da uzrokuju bol i upalu kao znak ozbiljnog zdravstvenog stanja.

1. Perforacija uha

Perforacija uha se javlja kad je oštećeno tanko i delikatno membransko tkivo koje čini bubnu opnu. Zbog ovakvog stanja, mast koja je proizvedena u srednjem uhu više ne može da se pomera ili izađe napolje, što dovodi do stvaranja viška ove materije u uhu. Perforacija uha dešava se prvenstveno zbog glasnih zvukova, promene krvnog pritiska ili povrede glave i ušiju.

2. Infekcija unutrašnjeg uha

Perforacija uha može da poveća rizik od nastanka infekcije unutrašnjeg uha. Cerumen koji se proizvodi u srednjem uhu pomaže u sprečavanju ulaza bakterija. Međutim, zahvaljujući infekciji, ušna mast više ne može da obavlja svoj zadatak uklanjanja bakterija ili drugih prisutnih organizama. Takođe, ovo stanje može dovesti do gnojne drenaže u srednjem uhu, što dovodi do povećane proizvodnje ušnog voska i njegovog nagomilavanja.

3. Tretman voskom

Tretman voskom je alternativna metoda koja se koristi za čišćenje ušiju kod koje se koristi pčelinji vosak ili parafin. Međutim, medicinske studije su pokazale da se ova procedura ne preporučuje i ona može da bude jedan od razloga zbog kog dolazi do viška ušne masti. Ovaj metod može da zapali delove uha i da ostaci pčelinjeg voska ostanu unutar uha. Otpad u ušnom kanalu takođe može da poveća brzinu proizvodnje cerumena kao neposredni odgovor na oštećenja koja nastaju usled tretmana voskom.

Najosetljiviji deo tela: Uši upozoravaju na 4 problema sa zdravljem!

4. Blokada uha

Blokada uha može dovesti do zadržavanja (impakcije) cerumena. Ovo može da uzrokuje da se vosak gurne još dublje u ušni kanal. Neki od uobičajenih razloga blokade uha je upotreba štapića za uši koji se koriste za održavanje higijene. Često korišćenje slušalica takođe može da poveća količinu ušne masti, jer one sprečavaju oslobađanje cerumena i uzrokuju blokadu uha.

Kada potražiti lekarsku pomoć?

Nekim ljudima nije neophodna medicinska pomoć u uklanjanju cerumena iz ušiju. Godišnje čišćenje kod otorinolaringologa već je dovoljno da se obezbedi i pregled i higijena ušiju. Ako postoje slučajevi u kojima nije moguće očistiti ušnu mast redovnim čišćenjem, onda je logična potreba za traženjem dalje medicinske pomoći i lečenja stanja koja se moraju lečiti.

Dobro zapamtite: Kada ste pod stresom, uradite ovih 7 stvari i popravićete raspoloženje za tren oka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs