Zaštita životne sredine

Evropska komisija: Od 2019. zabraniti štapiće za uši, slamčice i balone

Predlog je upućen u Evropski parlament i očekuje se da će biti usvojen do maja sledeće godine

Vesti 29.05.2018. - 11:40h Autor: Fonet
Foto: Profimedia

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans danas je u Briselu predstavio nova evropska pravila koja zabranjuju upotrebu desetak plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a cilj je da se smanji zagađenje mora i obale.

Naime, evropska komisija predlaže zabranu plastičnih štapića za uši, balona, plastičnih pribora za jelo i tanjire, plastičnih slamčica i predviđa značajno smanjivanje korišćenja plastičnih boca, čaša, plastičnih kontejnera za hranu, kesica, plastičnih omota za slatkiše poput onih za bombone.

Proizvođači duvana biće obavezni da pomažu u čišćenju opušaka, kao i proizvođači vlažnih maramica. Ti plastični proizvodi čine 70 odsto smeća koje se može naći na evropskim plažama i polovinu smeća koje zagađuje more.

U obrazloženju se podseća da se plastika sporo razgrađuje u prirodi i da ugrožava životnu sredinu, brojne životinjske vrste koje žive u moru.

Smrtonosni ostaci plastike nalaze se u uginulim kornjačama, ribama, delfinima i kitovima, a tako ulaze i u ljudski lanac ishrane, upozorava EK. Takođe upozorava da plastični otpad nanosi i ekonomsku štetu jer su veoma visoki troškovi čišćenja i ugrožava turizam.

EK namerava da novim pravilima, koja su deo Akcionog plana, da podstakne da se oko 90 odsto plastičnih boca ubuduće reciklira i da investicije u recikliranje u Evropskoj uniji otvore trideset hiljada radnih mesta, prenose mediji. Predlog EK je upućen u Evropski parlament i očekuje se da će biti usvojen do maja sledeće godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs