NEBEZBEDNO

Jeftini tableti skidaju viruse: Otkriven zlonamerni softver ugrađen u nove uređaje, zaraženo 18.000 iz 100 zemalja

Kupovina jeftinog Android tableta možda zvuči kao uspeh, ali on može doći sa nekim bezbednosnim rizicima.

Vesti
Autor:
Jeftini tableti skidaju viruse: Otkriven zlonamerni softver ugrađen u nove uređaje, zaraženo 18.000 iz 100 zemalja
Foto: Profimedia

Prema kompaniji koja se bavi antivirusnom zaštitom Avast, hiljade Android uređaja iz manje poznatih brendova tajno su učitavali zlonamerni softver koji može potencijalno preuzeti druge viruse. Za sada se on koristi samo za širenje advera. Avast je primetio pretnju na više od 140 različitih Android modela, većinom tableta, uključujući proizvode iz ZTE, Arkos i Prestigio modela, između ostalih.

Uređaji koji nose kod će prikazivati dosadne pop-ap oglase koji promovišu različite mobilne igre, rekao je Avast. Ali ono što čini malver posebno zabrinjavajućim je to što je unapred instaliran. Misteriozna kompanija direktno ugrađuje problematični kod u firmver uređaja, što otežava uklanjanje. Avast spekuliše da su krivci iskoristili jaz u lancu snabdevanja. Moguće je da je prodavac imao hakovan softver u firmveru, ili ga je možda nezadovoljni zaposleni ubacio tokom proizvodnje, tvrde u Avastu.

Malver, nazvan "Kosilun," aktivan je najmanje tri godine. U decembru 2016. godine ruska antivirusna kompanija Doktor Veb izvestila je da je on ugrađen u firmver od 26 modela smart telefona. Od tada, kod se samo širi i proizvođači da isporučuju telefone sa njim. Iako je Kosilun do sada bio više neprijatnost nego pretnja za bezbednost, Avast upozorava da se zlonamerni softver može koristiti i za preuzimanje spajvera i ransomvera na iste uređaje.

Među Avastovim kupcima, advare od Kosiluna je pronađen na 18.000 uređaja koji se nalaze u preko 100 zemalja, uključujući Rusiju, Italiju, Nemačku, Veliku Britaniju i SAD. Gugl se obratio programerima firmvera kako bi mogli da preuzmu korake da iskoriste zlonamerni kod iz svojih sistema. U međuvremenu, Gugl koristi ugrađenu zaštitu od malvera na Androidima kako bi sprečio instaliranje advera.

Na Avastovom blogu objavljuju se saveti za korisnike koji su pogođeni kako ukloniti Kosilun sa uređaja. Na primer, aplikacija za mobilnu bezbednost kompanije može automatski izbrisati adver koji ga preuzima.

Interesantno je da se Kosilun ne aktivira na uređajima u Kini, što ukazuje na to da se krivci mogu nalaziti tamo i žele da izbegnu pažnju vlasti.

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs