Ubacite je u jelovnik što pre

Namirnica sa najviše kalcijuma i vitamina: Ojačava kosti, snižava rizik od bolesti srca!

Zbog izuzetnih nutrititivnih svojstava, smatra se plemenitom žitaricom
Fitnes & Nutricija
11:54h Autor:
Namirnica sa najviše kalcijuma i vitamina: Ojačava kosti, snižava rizik od bolesti srca!
Foto: Profimedia

Ovas je poznat kao žitarica sa visokim procentom kalcijuma, a zajedno sa ostalim mineralima doprinosi zdravlju kostiju i zuba.

Sa druge strane, ovseno mleko osim kalcijuma u sebi sadrži proteine, masti, ugljene hidrate i minerale, ali i so, skrob i šećer. Upravo ugljeni hidrati iz ovsa će vam osigurati stalan izvor energije.

Nutrititivna svojstva ovsa i ovsenog mleka

Zbog izuzetnih nutrititivnih svojstava, ovas se smatra plemenitom žitaricom. On sadrži:

- Minerale koji doprinose zdravlju kostiju- Ključne masne kiseline (oleinsku i linolensku)- Vlakna koja utiču na smanjenje holesterola u krvi i poboljšanje probave- Skrob i ugljene hidrate koji osiguravaju stalan izvor energije- Folnu kiselinu- Antioksidanse- Vitamine

10 namirnica koje poboljšavaju hemoglobin: Više nećete imati problema sa anemijom!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sa druge strane, ovseno mleko nastalo je kao alternativa kravljem mleku, zbog ljudi koji su osetljivi na laktozu. Istraživanja su pokazala da ovas sadrži više proteina od bilo kojeg zrna. Ovseno mleko ne treba da piju samo alergičari, već svi, kako bi im se poboljšao rad creva i želuca, ali i srca.

Beta-glukani u ovsu snižavaju holesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih sudova.

"Imam problema s tenom, a i s probavom, želudac me jako mučio pa sam u potpunosti izbacila mleko i malo po malo pokušavam da eliminišem i ostale mlečne prerađevine iz ishrane. Ovseno mleko je izvrsno, pogotovo s malo meda i ovsenim pahuljicama, oraščićima i suvim voćem. Preporučujem svima. Ten mi se drastično promenio i osećam se mnogo bolje, više nemam mučnine, nadutost se ne javlja, osećaj je predobar", rekla je jedna od zadovoljnih korisnica.

Jedna šoljica ovsenog mleka sadrži 36% preporučene dnevne doze kalcijuma i 10% preporučene dnevne doze vitamina A. Ne sadrži laktozu i odlično je i za vegane i vegetarijance. U odnosu na punomasno mleko, ne sadrži holesterol i ima nizak udeo masnoća.

Samo pričaju koliko je dobra: Ova namirnica drastično povećava holesterol!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Recept za domaće ovseno mleko

Zbog svih lekovitih svojstava, ovseno mleko sve češće postaje deo ishrane mnogih porodica. Ovo mleko možete da napravite i kod kuće.

Sastojci: 1 šoljica ovsenih pahuljica, 5 šoljica vode, prstohvat morske soli, prirodni zaslađivač ili med, 1/4 štapića vanile ili ekstrakta po želji.

Priprema: Ovsene pahuljice stavite u posudu i prelijte sa 2 šoljice vode. Najbolje bi bilo ostaviti ih što duže, barem preko noći. Ujutro ih iscedite i isperite. Zatim izmiksujte smesu u blenderu, pa na to dodajte 5 šoljica vode i dalje mešajte. Kada je sve podjednake gustine, dodajte zaslađivač i vanilu po želji. Mešavinu procedite kroz cediljku, a dobijeno mleko stavite u staklenu posudu. Obavezno ga čuvajte na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Spas za dijabetičare, reguliše šećer, pritisak i holesterol: Što pre počnite da koristite ovu biljku

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs