Krvna slika

10 namirnica koje poboljšavaju hemoglobin: Više nećete imati problema sa anemijom!

Jedite ovo i kažite zbogom umoru, nesanici, glavobolji i lupanju srca

Medicina
11:12h Autor:
10 namirnica koje poboljšavaju hemoglobin: Više nećete imati problema sa anemijom!
Foto: Profimedia

Sigurno ste čuli za hemoglobin, ali da li znate koja je njegova funkcija u organizmu? Reč je o proteinu koji daje boju crvenim krvnim zrncima i raznosi kiseonik od pluća prema svim ćelijama u organizmu. Važan sastojak hemoglobina je gvožđe.

Hemoglobin može biti nizak kod osoba koje imaju manjak nutrijenata, kod onih koji boluju od bubrežnih bolesti i raka, kod trudnica i tokom menstruacije.

Stoga je upravo za te grupe ljudi, naročito za žene, jako bitno da konzumiraju namirnice koje obiluju gvožđem. Dugotrajno nizak nivo hemoglobina vodi do stanja anemije, koja se manifestuje kao:

umor; bledilo lica; letargija; vrtoglavica; glavobolja; lupanje srca; teškoće u koncentraciji; kratak dah; nesanica.

Kako biste podigli nivo hemoglobina i osnažili krv, obogatite svoju ishranu voćem i povrćem. Ta ishrana mora da obiluje i vitaminom C - vitaminom koji poboljšava apsorpciju gvožđa u krvi.

10 namirnica za odličnu krvnu sliku:

1. Nar

Nar spada među najzdravije voće na svetu, koje obiluje vitaminom C i gvožđem. Konzumacijom nara podstaćete cirkulaciju krvi i smanjiti simptome anemije poput umora, vrtoglavice, slabosti i oslabljenog sluha. Možete ga jesti samog, dodavati ga u salate ili od njega cediti sveži sok. Ovo supervoće ima snažna antioksidativna, antivirusna i antikancerogena svojstva.

foto: Shutterstock

2. Lubenica

Da li ste znali da lubenica, kao i dinja, zapravo nije voće nego povrće? Ova omiljena letnja namirnica sadrži dosta vitamina C i gvožđa, zahvaljujući čemu pomaže u borbi protiv anemije. Osim što podiže nivo hemoglobina i hidrira organizam, lubenica smanjuje rizik od dijabetesa, pretilosti, bolesti srca, astme… Zahvaljujući obilju antioksidansa, sprečava uticaj slobodnih radikala te smanjuje rizik od raka.

3. Cvekla

Sigurno već znate da je cvekla u kombinaciji s šargarepom izvrsna za čišćenje creva i detoksikaciju organizma.

Ali ovo korenasto povrće intenzivne crvene boje bogat je izvor gvožđa, stoga morate što češće da jedete cveklu ako ste skloni anemiji. Šoljica svekle sadrži oko 1,1 mg gvožđa, što zadovoljava otprilike 6 posto dnevnih potreba. Anemične osobe koje jedu dosta cvekle imaju manje izražene simptome poput srčanih palpitacija i osetljivosti na hladnoću nego oni koji je ne jedu.

4. Suvo grožđe

Sušeno voće poput suvog grožđa prirodno sadrži više gvožđa nego sveže. Osim toga, one sadrže i vitamin C, stoga su izvrstan izbor za podizanje nivoa hemoglobina i poboljšanje krvne slike.

5. Dud

Plodovi mediteranskog stabla poznatog pod nazivom dud obiluju gvožđem. Smatraju se jednim od najzdravijih bobica na svetu. Ali i drugo bobičasto voće, poput kupina i borovnica, jako je dobro za krv i podizanje hemoglobina. Osim toga, plodovi duda sadrže dosta vlakana i proteina, što ih čini savršenim voćnim izborom za one koji teže vitkosti.

foto: Profimedia

6. Sušene urme

Ovo egzotično voće, poznato po izuzetnoj slatkoći, sadrži gvožđe. Osim što doprinosi porastu nivoa hemoglobina u krvi, urme čuvaju i zdravlje srca. Ali, ako želite da smršate, ipak nemojte preterivati s njihovom konzumacijom.

7. Sušene šljive

Budući da obiluju vlaknima, sušene šljive su pravi saveznici dobre probave. S obzirom na to da sadrže puno gvožđa, odlične su i za podizanje nivoa hemoglobina u krvi. Izvrstan izbor za anemične osobe je kompot od šljiva.

8. Kaki jabuka

Ovo voće poznato i pod nazivom japanska jabuka sadrži vitamin C te obiluje gvožđem, koji je poslije kalijuma drugi najzastupljeniji mineral prisutan u njemu. Upravo kombinacija vitamina C i gvožđa čini kaki odličnom namirnicom za anemične osobe. Njegovu pulpu možete jesti samu ili je dodavati u salatu.

9. Bundevine semenke

Konzumacijom bundeve osnažićete svoju krv s obzirom na to da sadrži gvožđe i vitamin C. Protiv anemije pomoći će vam i bundevine semenke, koje obiluju gvožđem i proteinima. Ove semenke su izvrsni saveznici u borbi protiv raka prostate. Osim gvožđa, bundeva sadrži i vitamin B12, koji takođe pomaže u poboljšanju krvne slike. Taj se vitamin pokazao naročito važan pri lečenju retkog poremećaja krvi koji se naziva anemija srpastih ćelija.

10. Mahunarke

Leće, soja, grašak, pasulj i druge mahunarke mogu vam pomoći da podignete nivo hemoglobina i tako sprečite anemiju. One su odličan izvor gvožđa za vegetarijance i vegane. Mahunarke sadrže i folate te magnezijum i kalijum.

Među važnim izvorima železa su i:

spanać; peršun; sušeni paradajz; kelj; prokelj; ovsena kaša; tahini; integralni pirinač; tamna čokolada...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs